A 2015. decemberi Forbes magazin nagy terjedelemben foglalkozik a legkelendőbb, karrierjük különösen csillogó szakaszában járó magyar modellekkel. Két címlappal adták ki, az egyiken Mihalik Enikő, a másikon Axente Vanessa látható. Mindkettejükkel közölnek interjút, ezekből, illetve a modellipar általános tudnivalóiról szóló cikkeikből alább szemezgettük ki a legérdekesebbeket.

 

„Az elmúlt húsz évben, amióta bekapcsolódtunk a nemzetközi piac körforgásába, összesen három igazi szupermodellünk lett. Mihalik Enikő volt az első fecske, a mindössze 150 centis [ez itt egy sajtóhiba, a modell magassága igazából 175 centi] Palvin Barbara a második, és a legújabb szupersztár, Axente Vanessa a harmadik” – helyez képbe az összeállítás háttércikke, amely az Image modellügynökség pályaívét felrajzolva mutatja be az iparági változásokat. Az ügynökség árbevétele az ezredfordulón még több mint húszmillió forint volt, 2003-ban viszont egyre több lett a konkurencia, amitől a bevétel is megcsappant. Itthonról már nem lehetett nemzetközileg ismert modellt felépíteni, a nagy, külföldi ügynöksége elszipkázzák a tehetségeket. 2006-ban be is zártak.

A tehetségek felkutatásának folyamatáról azt írják: az ügynökségek új modelleket keresnek (scouting), és akiben látnak lehetőséget – 13-14 éves lányokról beszélünk – , azokat elkezdik felkészíteni. Fodrászt, stylistot, fotóst intéznek nekik, és tesztképeket készíttetnek velük. „Az általunk megkérdezett piaci szereplők nem nagyon költenek egy lányra összesen 150–200 ezer forintnál többet, és ez már tényleg a teteje.” Ebbe olykor belefér a kondibérlet vagy egy nyelvtanfolyam is. A rájuk költött összeget aztán a modellek 16 éves koruk körül elkezdik visszatermelni. „Az ügynökségek igyekeznek elkülöníteni, hogy miből vonják le a lányok pénzét. Amit a modellek külföldön keresnek, azt az ottani ügynökségük szerzi, ezért cserébe egységes, tízszázalékos jutalékot fizet az anyaügynökségeknek. A legtöbben nem ebből, hanem a magyarországi munkákból vonják le a lányok befuttatására költött pénzt. Ezután már az ügynökség és a modell döntésein múlik, milyen irányt vesz a pálya – erről a magazin természetesen sokkal részletesebben ír.

Axente Vanessa

Az egyik címlapinterjú Axente Vanessával készült. A 20 éves magyar modell eddig csaknem egymilliárd forintos vagyont halmozott fel, de ez nemcsak a közvetlen fizetéseiből származik. Édesapja kezeli a pénzügyeit, számos befektetése van, ezek is jól jövedelmeznek. 

Axentét több ügynökség képviseli, tavaly érettségizett le. Most azt tervezi, hogy három évig modellkedni fog, aztán továbbtanul. A kérdésre, hogy hol indult be igazán a karrierje, azt mondta: „amikor betöltöttem a 16-ot, és kimentünk Párizsba. Akkor kaptam meg a Prada-kampányt, és Steven Meisel fotóssal megkötöttük a kilenc hónapos exkluzív szerződést”.  Elmondása szerint akit Meisel fotóz, azzal utána mindenki dolgozni akar.

Mihalik Enikő

Mihalik Enikőről gyakran írunk: a 28 éves modell most éppen New Yorkban él, de az interjúból kiderül, hogy hiába vett ott lakást, nem folyamodik letelepedési engedélyért. „Őszintén szólva nem érzem az otthonomnak. Az itteni adófizetés sem túl kecsegtető. Nem tervezem, hogy itt fogok élni, hacsak nem találok itt egy férfit, akivel megállapodok majd” – mondta a lapnak, amin eléggé meglepődtünk, mert azt hittük, még együtt van focista fiújával. (Persze lehet, hogy tényleg, csak félreértünk valamit.) Vele a bérezéséről is beszélgettek: kiderült, hogy a munkadíja közös megbeszélés alapján dől el (az ügynökség, ő maga, és a megbízó a tárgyaló felek). 

Ha a kliens azt mondja, kifizetem Enikő napidíját (day rate), akkor adott, hogy igent mondok. Minden lánynak megvan a napidíja attól függően, hogy hol tart a karrierje, vagy mennyire tapasztalt. Akadnak olyan kivételek, amikor a fotós vagy a stylist annyira jó, hogy az együtt dolgozás a jövőben újabb lehetőségeket jelenthet számomra. Ilyen esetekben a napidíjból lejjebb tudunk adni. Nem minden kliens fizeti ki a repülőjegyet, illetve hotelt, de ha felhív a francia Vogue, hogy engem akarnak, és lefotóznak a főszerkesztő jelenlétében, akkor nem kérdés, hogy megyek. Valamit. valamiért, ez is csak előreviszi a karriered.

Nem kertel: azt mondja, egyértelműen fontos neki a pénz, tudatában van annak, hogy a pályáján végesek a karrierlehetőségek, ezért keményen dolgozik, amíg lehet. A megkeresett pénzét nem tartja különösebben számon, és bár próbálja „okosan menedzselni” a pénzügyeit, azért élvezni is akarja, hogy jól keres. Még egy érdekes idézet tőle:

Kiskorom óta boltos akartam lenni! A pénztárgép gombjainak nyomkodása teljes extázisba tudott hozni. Ez megmaradt bennem azóta is. Nekem kell, hogy valami kis saját bizniszt menedzseljek. Egy kis üzlet vagy étterem, ami a szívem csücske lehetne, és szenvedéllyel tudnám csinálni.