Hanna Bohman az elmúlt év nagyrészét Szíriában töltötte, és az ISIS ellen harcolt. A most 46 éves nő egykor Tiger Sun néven ismert modell volt Kanadában, van egy gyereke is, mégis otthagyta otthonát, hogy a kurdok oldalán harcoljon a dzsihádisták ellen.

Bohman a Business Insidernek beszélt az általa tapasztaltakról.

Szerinte az Iszlám Állam harcosai nem olyan kemények, mint amilyennek tűnnek, és nincsenek is olyan sokan. Úgy gondolja, az ISIS egyszerűen csak annyira hatékonyan használja propagandacélokra az internetet, hogy ezáltal mindenki elhiszi, hogy ők igazából hatalmasak és félelmetesek.

Ők nem egy hatalmas, a hitetlenekre kárhozatot hozó tömeg, csupán egy csapat mocskos disznó, akik azonnal elfutnak, ha egy apró ellenállást is tapasztalnak.

Bohman egyike annak a tucatnyi nyugatinak, akik azért csatlakoztak a kurd nacionalistákhoz, hogy Irakban és Szíriában az Iszlám állam ellen harcoljanak. Az egykori modell idén márciusban mindenféle harci előképzettség nélkül döntött úgy, hogy otthagyja Vancouvert és Irakba utazik. Egy rövid kiképzés után már harcba is állították, a nyár közepén pedig a török határ közelében, egy az Iszlám állam által elfoglalt szír városban kötött ki. Itt már konkrétan harcolnia is kellett, állítása szerint egy lövedék például olyan közel süvített el a feje mellett, hogy érezte azt.

Nem sokkal ezután tért vissza Kanadába, leginkább azért, mert a kint töltött pár hónap alatt több mint tíz kilót fogyott.

Bohman viszont nem bírta ki, szeptemberben visszatért harcolni, és azóta is ott van.
 

Beszélt arról is, hogy a hiedelmekkel ellentétben Szíriában az élet nem csak a harcról szól. Szerinte ideje 95%-át alvással és evéssel, na meg őrködéssel tölti.

Az Iszlám Államot amúgy a nyugati politikusokhoz hasonlóan ő is csak Daesh-ként emlegeti, ami a szervezet eredeti arab nevének, arab rövidítése.

Az igazi ellenség az, akinek a Daesh dolgozik, [...] Törökország miniszterelnökének, Erdogannak, aki miatt Törökország végleg diktatúrává fog válni, miközben kiírtja a kurdokat.

Bohman elmondta azt is, hogy a többi, nyugati országokból érkező harcosok inspirálták őt.

Nem vagyunk sokan, de az emberiség őszinte aggodalmát képviseljük itt. Hiszünk benne, hogy a gonosz megfékezésével jót teszünk, és segítünk a segítségre szorulókon. Mi csupán a hegye vagyunk egy kardnak, ami olyan emberekből áll, akik nem várnak tovább arra, hogy országaik kormányai újra hibázzanak. Elhozzuk a változást, amit látni szeretnénk.