Kétmilliárd ember hagyta el a saját országát az elmúlt 25 évben az úgynevezett alacsony emberi fejlettségi szint miatt, de ennek ellenére még mindig 830 millió ember számít „szegény dolgozónak”, ők napi 2 dollárnál, azaz körülbelül 575 forintnál nem keresnek többet. A következő országok nem ezt a kategóriát erősítik, sőt. Megmutatjuk, a világ mely részein élnek a legjobban az emberek. 

Az emberi fejlettség mérése során a 188 országon belül három alapvető kategóriát vettek figyelembe, ezek: 

  • az egészséges életmód
  •  a tudáshoz való hozzáférés
  • az életszínvonal minősége

Ezeknek az adatoknak a segítségével könnyedén belőhető, hogy az adott nemzet hosszútávon mekkora fejlődést mutat majd. Íme a lista:

1. helyezett: NORVÉGIA

Az abszolút első hely Norvégiáé (nemcsak idén, hanem sorozatban tizenkettedik alkalommal nyeri el a címet), azt követi Ausztrália és Svájc. Ezek az országok egészséges élet, várható élettartam, oktatás és jövedelem szempontjából a legjobb minősítést kapták.

A kutatók úgy vélik, Norvégia azért ilyen sikeres például az egészséges élet szempontjából, mert rengeteg hegyük és fjordjaik miatt a levegő olyan tiszta, mint alig máshol a világban. Másrészt turisztikai látványosság gyanánt ott van nekik az északi fény, ami mindig rengeteg embert vonz az országba, nem véletlenül. 

2. helyezett: Ausztrália

Ausztrália, így Sydney is híres arról, hogy bárki könnyedén talál náluk munkát, legyen az helyi lakos vagy bevándorló, és a minimálbér is több, mint nálunk az átlagfizetés. Egyébként a bevándorlók teszik ki a város éves népességnövekedésének 75 százalékát. Egészségügyük kiválóan működik, így az egészséges élet gyakorlatilag elkerülhetetlen. 

3. helyezett: Svájc

Valószínűleg nem véletlen, hogy idén a világ legboldogabb országának választották Svájcot, így a legélhetőbb országok dobogósai közé is bekerült. 

4. helyezett: Dánia

2013-ban még Dánia vezette a legboldogabb országok listáját, de tavaly is dobogós volt, a harmadik helyen szerepelt, idén azonban nem került be a legboldogabb három közé. Mindenesetre nem valószínű, hogy Dánia emiatt a kardjába dőlne, élhetőség szempontjából így is igen jól állnak, a negyedik helyen végeztek. 

5. helyezett: Hollandia

Hollandia, ha szociális támogatásokról van szó, nem fukarkodik: a rászoruló lakosok többféle szociális ellátásra jogosultak, ilyen többek között a lakbértámogatás, gyermekfelügyeleti díj, vagy egyéb társadalombiztosítással kapcsolatos juttatások. Az oktatás tekintetében sem szűkmarkúak, a taníttatás a gyerek 18 éves koráig ingyenes,  a szülőknek a tankönyvekért sem kell fizetniük, bár nem is lesz hivatalosan az övék, a tanév végén vissza kell szolgáltatniuk őket az iskolának. A gyerekek a szülők társadalombiztosításával ingyenes orvosi ellátásban részesülnek. 

6. helyezett: Németország

Németország a Föld negyedik legerősebb gazdaságával, emellett pedig erős szociális támogatói rendszerrel rendelkezik. A hatodik helyen végzett. 

7. helyezett: Írország 

Írország a tavalyi évhez képest két hellyel feljebb került a ranglistán, így most a 7.

8. helyezett: New York

Érdekes tény, hogy 2010-ben Budapest megelőzte New Yorkot a legélhetőbb városok listáján, mára azonban mi igencsak lemaradtunk az amerikai nagyvároshoz képest.

9. helyezett: kanada

A kedvességükről és vendégszeretetükről híres kanadaiak a 9. hellyel büszkélkedhetnek, de hosszú évek óta az élbolyban vannak, ami az élhetőséget illeti. 

10. helyezett: Új-Zéland

Új-Zélandot turizmusa tartja el, ez az ország legjövedelmezőbb iparága. Nem véletlenül, természeti kincsei rengeteg turistát vonzanak. A megélhetési költségek az országban rendkívül alacsonynak számítanak, emellett viszont az életszínvonal kifejezetten magas. 

Nyugodtan leszögezhetjük, hogy Európa meglehetősen jól szerepel ezen a listán, de érdekes módon az első 10-be nem került be, egész pontosan a 14. helyre szorult Magyarország nagy kedvence,

Anglia.

Tőlünk a legtöbben az Egyesült Királyságot választják, ha jobb életre vágynak, és ezért Anglia mindent meg is tesz. Hiába a 14. hely (ami azért, lássuk be, nem olyan rossz), valamit mégis tudhat az ország: az ott lakók átlag életkora 80,7 év, ami nem mutat túl nagy különbséget az első helyen páváskodó Norvégiához képest, ahol ez 81,6 év. De büszkék lehetnek azon teljesítményükre is, hogy 

az angol diákok átlagosan 13,1 évet szánnak tanulmányaikra,

ami kategóriájában a legtöbbnek számít a lista egyéb országait figyelembe véve. 

Magyarország

a 44. helyen áll. Játsszuk azt, hogy ez egy jó eredmény! 

Japán, a tavalyi évhez képest a 19-ről a 20. helyre esett vissza, de ez még mindig nem olyan nagy zuhanás, mint Líbia vagy Szíria esetében. Előbbi 27, utóbbi pedig 15 helyet csúszott vissza a listán, amelynek legalsó szereplői emberi fejlettség kategóriájában nem meglepő módon Burkina Faso, a Közép-Afrikai Köztársaság és Nigéria, amely az utolsó, 188. helyen áll.

utolsó helyezett: Nigéria

Nigériában átlagosan 5,4 évet töltenek iskolában a diákok, az életkor tekintetében pedig a Közép-Afrikai Köztársaság van a legrosszabb helyzetben, ugyanis az emberek átlagéletkora 50,7 év.

A kutatás vezetője, Selim Jahan azt mondja, hogy még mindig rengeteg ország van, ahol sok ember kevesebbet keres azoknál, akik pontosan ugyanolyan értékű munkát végeznek, mint ők.