A francia karácsonyi könyveladások egyik legnépszerűbb könyve több mint 40 ezer eladott példánnyal egy párizsi hajléktalan, a 47 éves Jean-Marie Roughol könyve, aki arról a 27 évről írt, amit az utcán töltött - írja a Le Point.

Roughol sosem gondolkozott rajta, hogy könyvet írjon, az iskoláit sem igazán végezte el. Viszont egy nap óriási szerencséje volt. Bő két évvel ezelőtt az egyik szokásos helyén, a Champs-Elysées-n a világ harmadik legnagyobb reklám- és pr-cége a Publicis áruháza előtt kéregetett, amikor arra járt a francia alkotmánytanács (olyasmi mint a magyar alkotmánybíróság) elnöke, Jean-Louis Debré. Roughol felajánlotta a férfinek, hogy vigyáz a biciklijére, amíg ő elintézi bent a dolgait.

Debrének nagyon szimpatikus volt a hajléktalan, beszédbe elegyedtek, majd meggyőzte, hogy ha megírja az utcán töltött éveit, akkor segít neki megszerkeszteni az írást, és kiadni is. Roughol belevágott a kalandba, három nagy füzetet teleírt, amiből aztán megszületett a 176 oldalas, Je tape la manche: Une vie dans la rue (Kéregetek: élet az utcán) című könyv, amiben az életéről mesél.

Roughol élete teljesen megváltozott a könyv megjelenése óta, viszont még mindig kéregetésből tartja el magát, de a reményei szerint már nem sokáig. Még tíz hónap, és felveheti a szerzői jogdíjakat. Az utcán töltött 27 év után ez a pár hónap már semmiség. Az a terve, hogy az összeget egyben veszi fel. Szeretne egy lakást, és szeretne nyitni egy palacsintázót is, ez ugyanis gyakorlatilag az álma.

De addig is élvezi a teljesen megváltozott életét. Számos interjút készítettek vele, volt a tévében is, sőt még az igazán neves Gala magazin is készített vele anyagot, amiről azt mondta, sosem gondolta volna, hogy ebben az újságban fog szerepelni.

„Mindenhonnan írnak nekem az emberek, minden nap megállítanak az utcán olyan emberek, akik olvasták a könyvem. A múlt héten meghívott egy étterembe egy tennessee-i férfi, aki 15 példányt vett a könyvemből. Egy másik úr, Svájcból, pedig hozott nekem csokoládét. Kérik, hogy dedikáljam a könyvem, néhány embertől pénzt kapok, másoktól ruhákat” - mondta.

Például a könyv megíárásában és kiadásában segítő tanácselnöktől is kapott egy kabátot. Roughol tudatos embernek tűnik, például vett egy okostelefont, hogy az iránta érdeklődők rendelkezésére tudjon állni, lelkesen válaszol a Facebookon a követőinek.

A története sok embert megindított, ez egyrészt abban mutatkozik meg, hogy írnak neki, hogy a könyve hatására másképp néznek a hajléktalanokra, másrészt abban, hogy sokan segítenek rajta is. Például segítettek neki elintézni, hogy kapjon TB-t, hogy tudjon pályázni egy szociális bérlakásra. Azt mondja, amíg az ember kéregetésből él, addig nincs ideje hivatali ügyintézésekre, hiszen minden utcán töltött perc számít. Napi 80 eurót próbál mindig összegyűjteni ahhoz, hogy tudja fizetni a szállását és az étkezését is.

„Amikor meglesz a saját lakásom, akkor veszek egy számítógépet, és folytatom az írást” - mondta. De szeretne akár filmekkel is foglalkozni, korábban dolgozott statisztaként, szívesen csinálna bűnügyi filmeket.