Egy 1990-es felmérésben azt mutatták ki, hogy az emberek 29%-ánál előfordul, hogy a reggeli kávé után gyakorlatilag egyből szaladnak a vécére. A felmérést ugyan elég kevés emberen, nagyjából 100 fős mintán végezték el, a dolog mégsem teljesen alaptalan – derül ki a Buzzfeed cikkéből.

A Buzzfeed három gasztroenterológussal beszélt, akik azt mondták, hogy nem tudják, miért létezik a jelenség, de tény, hogy létezik. Ha a miértre nem is tudtak válaszolni, azt el tudták mondani, hogy milyen folyamatok játszódnak le a szervezetben. Már azon túl, hogy az ember reggel kávézik, aztán tempósan keresni kezdi a mosdót.

A kávé teória

Az egyik elképzelés szerint a kávé összetevői stimulálják a gyomrot és a beleket, hogy olyan mozgásokat végezzenek, amik a salakanyag ürítéséhez kellenek, hogy nagyon szépen fogalmazzunk.

„A kávé gyakorlatilag stimulálja a gyomrot és a beleket, összehúzódásokra készteti ezeket a szerveket, stimulálják az epekiválasztást, ami a beleknek egyértelmű jel. Ha valahol van epe, ott étel is van. A kávé a gasztrin, egy hormon termelődését is segíti, aminek szerepe van abban, hogy a belek mozogjanak” – mondta az egyik gasztroenterológus.

Vagyis bizonyos embereknél elképzelhető, hogy a kávé valóban olyan hatást vált ki, amitől gyakorlatilag egyből szaladnak a vécére. Mivel nem voltak erre irányuló, nagyobb mintán végzett vizsgálatok, így nem tudni, hogy ez az embereknek körülbelül mekkora részét érintheti.

Az első reggeli tápanyag teória

Ha csak a reggeli első kávénál találkozik a jelenséggel, akkor annak sokkal praktikusabb okai lehetnek, és ráadásul semmi közük a kávéhoz.

„Ha reggel a kávé az első dolgod, akkor az beindíthatja a gasztrokolikus reflexet (az étkezésre induló bélmozgást), ami egy hormonüzenet a végbélnek, hogy ideje összehúzódni, hogy legyen hely az új tápláléknak. A reflexek jóval markánsabban jelentkezhetnek olyanoknál, akik irritábilis bélszindrómában szenvednek”  mondták a szakértők a Buzzfeednek.

Ebből a szempontból mindegy, hogy milyen táplálékot visz be az ember, a hatás ugyanaz lesz. A fent említett 1990-es kísérletet koffeinmentes kávéval is elvégezték, és azt találták, hogy semmi különbség sincs a koffeines kávé hatásaihoz képest.

Azt tehát ki lehet zárni, hogy a koffeinnek lenne valamilyen különleges hatása.

Reméljük, mondani sem kell, hogy akik érzékenyek a tejtermékekre, és esetleg tejjel, tejszínnel isszák a kávéjukat, azok természetesen még extrémebb hatásokra számíthatnak. Nekik azt javasolják az orvosok, hogy ne igyák tejjel vagy tejszínnel a kávét, ha nem akarnak futóversenyt.