Ázsia több újmilliomost termel ki, mint a világ bármelyik része, lekörözve az orosz oligarchákat és a közel-keleti arisztokratákat is. A Bloomberg olyan listát állított össze, ami 5 újnagyongazdag legnagyobb idei költéseit gyűjti össze.

Liu Yiqian

Az egykori taxisofőr vagyona alapjait a shanghai tőzsdén kereste meg, későbbi befektetéseinek köszönhetően aztán a legggazdagabbak közé került. Feleségével két magánmúzeumot töltöttek meg műtárgyakkal és antikvitással.

Ő volt az, aki novemberben eszelős összeget, durván 50 milliárd forintot költött Modigliani Kék párnán fekvő akt című festményére. Bár milliárdjai vannak, általában ingyen repül, mert American Express Centurion kártyát használ a műtárgyak megvásárlásához, így rengeteg ingyenmérföldet gyűjt össze.

A tipikus ’tuhao ’ – így hívják kínaiul az újgazdagokat – szívesen üti bele az orrát a műkereskedelembe, és mindenkire rálicitál az aukciókon. Tavaly azzal keltett óriási felháborodást, hogy kifizetett 10 milliárd forintnyi dollárt egy 500 éves kerámiatálért, majd teát ivott belőle.

Cyrus Poonawalla

Az indiai milliárdos família feje, Cyrus Poonawalla a világ legnagyobb oltóanyagelőállító cégének vezére 35 milliárd forintot fizetett egy mumbai hétvégi házért. 

A Lincoln házat egy maharadzsa építette még 1938-ban, majd 1957-ben eladta az amerikai kormánynak. Ezt követően 50 éven át az Egyesült Államok konzulátusaként működött az Arab-tengerre néző ház. Az eladási ár a helyi média szerint rekordnak számított Mumbaiban.

Wang Jianlin

Lau, aki Hong Kong egyik legnagyobb ingatlanfejlesztő cégét igazgatja, egyáltalán nem szégyellős, ha vagyonmutogatásról van szó.  2007-ben úgy 11 milliárd forintnyi összeget fizetett ki egy Paul Gauguin festményért, tavaly pedig majdnem ugyanennyit költött tinédzser lánya egyik ékszerére. 

Idén májusban a multimilliárdos közel 20 milliárd forintot költött Pablo Picasso Buste de Femme-jára egy New York-i árverésen. Másnap – ha már úgyis a városban járt – 12 milliárd forintnyi dollárért magához vette Roy Lichtenstein A gyűrű (Eljegyzés) című művét is.

Novemberben a 64 éves üzletember újra beszerzési körútra indult, ezúttal Genfbe. Vett is gyorsan 28,7 millió frankért, úgy 8 milliárd forintért egy szép, 16.08 karátos rózsaszín gyémántot, másnap majdnem kétszer ennyiért vásárolt kék gyémántot egy másik aukción. Mindkét vásárlást hétéves lánya részére bonyolította le.

Jack Ma

A kínai gigacég, az Alibaba egyik társalapítója a kínai sajtó szerint azt mondta egy csapat pekingi egyetemistának, hogy „pénzt csinálni könnyű, elkölteni nehéz."

Bár az 51 éves Ma sokat költ természetvédelemre, úgy tűnik, lassan megtanulja élvezni is óriási vagyonát. 

11 ezer hektáros, New York államban fekvő birtokáért 23 millió dollárt, azaz úgy 6 és fél milliárd forintot fizetett. A birtokon juharszirupot termelnek, és pisztrángokat is tenyésztenek. 

Decemberben viszont igazán nagyot durrantott, amikor az Alibaba bejelentette: 266 millió dollárt, azaz 77 milliárd forintot fizetnek a South China Morning Post-ért, egy hongkongi napilapért.