Soha nem volt még ennyi pusztító természeti katasztrófa a világban

2016.01.03. 09:54

A riasztó tendenciára egy ENSZ-jelentés hívta fel a figyelmet. A tanulmány alapján az elmúlt húsz évben több mint 600 ezer ember halt meg természeti csapások miatt. A katasztrófákból évente átlagosan 335-öt számoltak össze, ami azt jelenti, hogy szinte minden napra jutott valami, és kétszer annyi volt belőlük, mint két évtizeddel korábban – derül ki a Huffington Post cikkéből, ami a 2015-ös év legpusztítóbb természeti csapásait vette sorra. 

A statisztikák alapján az emberiségnek már nem a földrengésektől vagy a vulkánkitörésektől kell a leginkább tartania. A húsz éves időszakban ugyanis az esetek 90 százalékában áradások, heves viharok és hőhullámok okoztak komoly károkat. Így történt az idén is. 

Az indiai hőhullám

Indián májusban söpört végig egy brutális hőhullám. A legnagyobb kánikula a déli államokban volt, a hőmérséklet napokig 48 Celsius-fok körül mozgott. Az ENSZ jelentése szerint ez volt minden idők ötödik leghalálosabb hőhulláma, összesen 2500 ember életét követelte. A legtöbb áldozat a szabad ég alatt dolgozó munkások és farmerek közül került ki, akik nem tehették meg, hogy csak úgy hátrahagyják a munkájukat, ezért kiszáradtak vagy hőgutát kaptak. Rajtuk kívül főleg idős emberek hunytak el. Emlékezetes, hogy a kánikula hatására Újdelhiben az aszfalt is megolvadt.

A pakisztáni hőhullám

Az indiai hőhullám után két héttel a szomszédos Pakisztánt is elérte a pokoli forróság. A 45 Celsius-fokos hőség miatt mintegy 65 ezer ember került kórházba hőgutával. Karacsiban különösen sokan vesztették életüket. A hőhullám pont a ramadán idején csapott le a városra, amikor a muzulmán többségű lakosság nagyban böjtölt. A hivatalos összesítés szerint 1229-en haltak meg, de egyes vélemények szerint az elhunytak száma valójában ennél is több lehetett.

A Komen ciklon pusztítása

A Komen névre keresztelt trópusi ciklon augusztusban csapott le hat ázsiai országra, hatalmas áradásokat és földcsuszamlásokat okozva. Banglades és Mianmar egyes részeire például két hét alatt közel 90 centiméternyi eső zúdult le, de Pakisztán, India, Nepál és Vietnam sem úszta meg sokkal kevesebbel. Az áradás annyira elsöprő erejű volt, hogy két indiai vonatot is magával ragadott. A szerelvényekkel utazó 1600 ember közül több tucatnyian haltak meg. A ciklon miatt összesen 493-an veszették életüket és milliók voltak kénytelenek elhagyni az otthonaikat.

A malawi áradások

afrika
Fotó: Twitter

Az afrikai Malawiban januárban pusztított áradás, ami 276 emberéletet vett el, és arra kényszerítette Peter Mutharika elnököt, hogy katasztrófa sújtotta övezetté nyilvánítsa hazáját. A csapás mintegy negyedmillió lakost érintett, és jelentős részüknek valami baja is esett, 230 ezren sérültek meg. A 158 ezer hektárnyi területet elöntő víz becslések szerint 51 millió dolláros kárt okozott az országnak.

A chilei áradások

atacama
Fotó: Twitter

A chilei Atacamára márciusban 24 óra alatt zúdult le 14 éves mennyiségű eső, amiből óriási áradás kerekedett. Ezt tartják a 2015-ös év legszokatlanabb időjárási eseményének, hiszen a régió az egyik legszárazabb hely a világon. A természeti katasztrófa 178 ember életét követelte, és hozzávetőleg másfél milliárd dollárnyi kárt csinált.