A Huffington Post kivételesen nem arról állított össze listát, hogyan tegyük negyvenhat apró lépéssel tudatosabbá az életvitelünket, hanem arról elmélkednek, mit kell tennie egy főnöknek, hogy egymás után álljanak fel a cégnél a megbízható, jó munkatársak. 

1. Agyondolgoztatják a beosztottjaikat

Egyszerű: a túlzott terheléstől a munkavállalók kiégnek. Gyakran dolgoztatják jóval keményebben azokat, akik munkavégzését megbízhatónak tartják. Ugyanezt a beosztott viszont büntetésnek éli meg, hiszen sokkal többet kell dolgoznia, mint másoknak. Ráadásul nem feltétlenül lesz jó a munka, amit ilyen terhelés mellett végeznek. Mindezt lehet fizetésemeléssel, előléptetéssel orvosolni - bár a semmivel sem járó új titulus nem hangzik valami vonzón, de talán egy ideig még ott tartja a munkavállalót, mielőtt keresne egy új helyet, ahol nem fullad bele a munkába, vagy megkapja, amit érdemel.

2. Nem ismerik el és jutalmazzák a teljesítményt

A jutalom alatt nem (csak) pénzt kell érteni: mindenkinek jólesik a dícséret, akkor is, ha csak szóban ismerik el, mennyire lelkesen és keményen dolgozott valaki a feladatán. Egy jó főnöknek ismernie kell annyira az alkalmazottait, hogy tudja, mikor végzik jól a munkájukat, és hogyan jutalmazzák meg őket érte.

3. Egyáltalán nem érdeklődnek a beosztottjaik iránt

Sokan hagyják ott az állásukat azért, mert nem megfelelő a kapcsolatuk a főnökükkel. Az okos cégvezetők ezzel szemben odafigyelnek arra, hogy megfelelő arányban legyen jelen a professzionalizmus és a személyesség. Így például a beosztottal együtt ünneplik meg a sikerét, vagy együttéreznek vele, amikor nehéz időszakon megy át. A közös munkát kétségkívül könnyebbé és jobbá teszi, ha a felek közti kommunikáció nem kizárólag a munkavégzésre szorítkozik. Persze a fordítottja is igaz: aki inkább a haverkodással van elfoglalva, arra nehéz vezetőként tekinteni.

4. Nem következetesek

Akik betartják az ígéreteiket, nagyot nőnek beosztottaik szemében: megbízható, következetes vezetőknek tartják őket. De ha ezek a dolgok elfelejtődnek, akkor figyelmetlen, tiszteletlen ember benyomását kelti a főnök, akinek nem szabad hinni, bármit is ígér - és akitől menekülni kell. Nagyjából ugyanezt eredményezik az egymásnak ellentmondó utasítások is, hiszen hogyan lehetne követni valakit, aki maga sem tudja, mit akar?

5. Rossz embert vesznek fel, vagy léptetnek elő

A jó, keményen dolgozó munkaerők hasonlóakkal akarnak együtt dolgozni. Viszont ha nem ilyeneket vesznek fel a céghez, az nagyon visszaveti azoknak a lelkesedését, akiknek együtt kell dolgozniuk velük. Ha előléptetik őket, az még rosszabb: ha valaki rengeteget dolgozik, de ahelyett, hogy elismernék el a teljesítményét, mást jutalmaznak meg - ez óriási sértés. 

6. Nem hagyják, hogy a szenvedélyük/érdeklődésük vezesse őket

A tehetséges munkaerő szenvedéllyel végzi a munkáját, és ha ez hagyják neki, többet és elégedetten dolgozik. Sok menedzser viszont attól fél, hogy a termelékenység csökken, ha a munkavégzés keretei tágulnak, és a dolgozókat a személyes érdeklődésül vezeti. Pedig nem kéne: állítólag akár ötször annyi munkát tud elvégezni az, aki átadhatja magát annak, amit szeret.

7. Képtelenek fejleszteni az alkalmazottaikat

Amikor a főnököket kérdőre vonják, miért nem figyelnek a beosztottak munkavégzésére, gyakran olyanokkal mentegetik magukat, mint hogy megbíznak az illető képességeiben, támogatják az önálló munkavégzést. Pedig a jó vezető vezet, akármilyen jók is az emberei. Odafigyel rájuk, és rendszeres visszajelzést ad a munkájukról. Az ilyen visszajelzésektől lesz egy munkavállaló jobb abban, amit csinál, vagy sajátíthat el új készségeket és feladatokat. Visszajelzés híján tengődés van, ami csak a középszernek jó. 

8. Nem kötik le a kreativitásukat

Aki jó abban, amivel foglalkozik, az keresi a lehetőséget a fejlesztésre. Ha erre nem kap lehetőséget azért, mert a főnöknek kényelmesebb fenntartani az aktuális helyzetet, előbb-utóbb megutálják a munkájukat. 

9. Képtelenek intellektuális kihívásokat adni

A kiváló főnökök időről időre olyan feladatokat adnak a beosztottaknak, amelyek nehezek, de megoldhatók. Utána pedig segítenek nekik abban, hogy sikerüljön. Ha viszont egy jó munkaerő kivétel nélkül egyszerű, vagy unalmas feladatot kap, elkezd máshol kihívásokat keresni.

Lemaradt valami?

Ha hiányol valamit a listáról, kiegészítené azt, vagy egyéb meglátásai vannak, írjon nekünk levelet! Szeretettel várjuk.