A 35 éves Natalia Ponce de Leon arcába 2014. március 27-én öntött egy liter kénsavat egy őt zaklató férfi Bogotában. A sav szétmarta a bőrt arcán és nyakán, de a hasán és a lábán is súlyos égési sérüléseket szenvedett.

Az elmúlt két évben a nőn 15 plasztikai műtétet hajtottak végre, Hollandiából származó mesterséges bőrrel rekonstruálva az arcát, és eddig csak úgy vállalta a nyilvánosságot, hogy maszkot viselt, írja a Mirror.

A fiatal nő ilyen volt a támadás előtt:

2015. áprilisában saját, önéletrajzi könyvének bemutatóján ugyan megjelent, ám egy műanyag maszk takarta arcát.

2016. január 18-án Ponce de Leon újra megmutatta magát, ám ezúttal bátran felvállalta, hogyan torzította el arcát a támadás.

Nyomós oka volt a szereplésre: ő jelentette be annak – az egyébként a nevét viselő – új törvénynek a beiktatását Kolumbiában, mely szerint a savval támadók akár 50 év börtönbüntetéssel sújthatók. Egészen eddig ugyanis a dél-amerikai országban ezért a bűncselekményért maximum hat év börtönt járt, sokan ezt is házi őrizetben tölthették le.

„Ennek a törvénynek a hatására majd kétszer is meggondolják, hogy elkövetnek-e ilyesmit" – mondta a 35 éves Ponce de Leon.

Bár a savas támadások Dél-Ázsiában a leggyakoribbak, 2012-re Kolumbia is szorosan felzárkózott az élmezőnybe. A hivatalos adatok szerint 2004 óta 526 nőt és 361 férfit öntöttek le valamilyen maró anyaggal.

Az új törvény a büntetés szigorítása mellett a savval leöntött áldozatok orvosi ellátását is biztosítja.