Anglia legidősebb embere, a Wight-szigeten élő Gladys Hermiston-Hooper január 18-án egy szelet tortával és egy csésze teával ünnepelte 113. születésnapját. Az amúgy zongoraművész dédmama, aki abban az évben született, amikor a Wight fivérek feltalálták az első működőképes repülőgépet, és aki nem mellesleg túlélt két világháborút, most családja és barátai körében ünnepelt az idősek otthonában, ahol azóta él, hogy 112 éves korában csípőprotézis-műtétje után beköltözött.

Nem semmi elérni ezt a kort. Büszke vagyok rá, és élvezem, hogy ennyi emlékem van.

- meséli Gladys néni. 

Emlékszem az első világháború végére, a második elejére és végére, és arra is, amikor először lépett ember a Holdra.

- tette hozzá az idős hölgy, aki egyébként igen jó viszonyt ápolt Amy Johnsonnal, a világ első női pilótájával, aki egyedül szelhette át gépével a Nagy-Britannia és Ausztrália közötti szakaszt.

Igazán okos ember volt, de nem utolsó sorban a barátnőm.

Gladys néni felidézte férjével töltött házasságának szép pillanatait is. Szeret visszaemlékezni a sok közös kirándulásra, de arra is, amikor csak simán édeskettesben üldögéltek a kertben. 

Férje gépét a második világháborúban, 1940-ben lőtték le, de az asszony csak 7 hónappal az eset után tudta meg, hogy mi történt.

A férfi halálát követően az asszony 101 éves koráig élt egyedül, amíg össze nem költözött a most 85 éves fiával, Derek Hooperrel.

„A nyolcvanas éveim közepén járok, és teljesen lenyűgöz, hogy édesanyám még mindig az életem része. Nagyon büszke vagyok rá”

- tette hozzá a fia.

A család nagy, a születésnapi bulin húszan voltak, köztük az asszony négy unokája és hat dédunokája, akik közül a legidősebb már 26 éves.

Gladys néni semmi különlegeset nem vár az élettől, azt mondja, elég, hogy mindenki kedves vele, és hogy a dolgai pazarul alakulnak.

Egyáltalán nem érzem magam másképp, mint 70 éves koromban. Nincs különbség

– tette hozzá, és elárulta, hogy hosszú életét szerinte annak köszönheti, hogy sosem dohányzott, és mindig igyekezett egészséges ételeket enni, amelyek mellé egy pohár sherry is lecsúszott olykor-olykor.