Az idei Sundance fesztiválon két filmet is bemutatnak, amelyek témája az első, élő adásban elkövetett öngyilkosság, vagyis Christine Chubbuck tragikus halála, írja a The SunA 29 éves nő, aki a floridai Channel 40 reggeli műsorát vezette, 1974. július 15-én a következő szavakkal fordult a nézőkhöz:

„A Channel 40 mindig frissen, élőben szállítja a legfrissebb vért és kiontott beleket, én ehhez igazodva bemutatom önöknek az első öngyilkossági kísérletet." 

Majd elővett egy fegyvert a bemondópult alól, és fejbe lőtte magát.

Három héttel halála előtt Chubbuck engedélyt kért a csatorna hírigazgatójától, hogy anyagot készíthessen az öngyilkosság témájáról, és ennek ürügyén részletesen kikérdezte a sarasotai seriffhivatal egyik munkatársát a lehetséges öngyilkossági módszerekről, különös figyelmet szentelve a 38-as kaliberű revolverek használatának. Nyolc nappal a tragikus reggel előtt Chubbuck az egyik hírolvasónak, Rob Smithnek azt is elárulta, hogy vett egy fegyvert. 

Amikor rákérdeztem, minek az neki, azt válaszolta: Hát, Rob, támadt egy remek ötletem. Arra gondoltam, hogy behozom a melóba, és a műsorom közben agyonlövöm magam" – emlékezett vissza a férfi a történtekre. Akkor azt hitte, kolléganője csak viccel. Mint ahogy a halálos lövést is sokan annak hitték a stúdióban, bár a rendező azonnal feketébe húzta le az adást.

Chubbuck tettére ma sincs egyértelmű magyarázat, ám az tény, hogy a fiatal nő depresszióval küzdött, és korábban is megfogalmazott már öngyilkos gondolatokat környezetének. A 29 éves nőt egyes források szerint az bántotta a legjobban, hogy még szűz volt, és mindössze két férfival randizott életében. Ráadásul egyik petefészkét egy évvel korábban eltávolították, és az orvosok közölték vele, ha gyereket szeretne, pár éven belül teherbe kell esnie. 

Arról is keringtek pletykák, hogy Chubbuck reménytelenül szerelmes volt kollégájába, George Peter Ryanbe, ám a férfi a csatorna egyik sportriporterével, és nem mellesleg Chubbuck egyik legjobb barátnőjével jött össze. Egy 2007-ben készült dokumentumfilmben bátyja, Greg Chubbuck azt mondta, testvére kiábrándult a szenzációhajhász televíziózásból, és halála ennek a haragnak a megtestesülése volt.

Boulevard of Broken Dreams: Christine Chubbuck from ten100 on Vimeo.

A megrázó felvétel egyetlen kópiáját a rendőrség átadta a fiatal nő családjának, ők pedig megsemmisítették. Azóta Christine Chubbuck története lassan feledésbe merült, ezt próbálja meg most, 42 évvel később feléleszteni Antonio Campos Christine című filmje, illetve a Kate Plays Christine című dokumentumfilm.

Ha ön is úgy érzi, segítségre lenne szüksége, hívja a krízishelyzetben lévőknek rendszeresített, ingyenesen hívható 116-123, vagy  06 80 820 111  telefonszámot! Online segítséget itt kaphat. Amennyiben másért aggódik, ezt az oldalt ajánljuk figyelmébe.