Rowena Kincaidot 2013 októberében diagnosztizálták negyedik stádiumú (ilyenkor a tumor már átterjedt a szervezet más területeire, tovább nőtt) mellrákkal. Maximum 6 hónapot jósoltak neki. Szerencsére azóta is küzd a betegséggel, de az állapota folyamatosan romlik. Kincaid Facebookon próbál segíteni a sorstársain, felhívja a figyelmet a prevenció fontosságára.

Január végén a mellbimbójáról posztolt egy képet, hogy megmutassa, milyen tünetei lehetnek a ráknak.

Nála piros kiütések, foltok jelentek meg a bimbó körül, egyértelműen arra utalva, hogy a mellében daganat van. A Facebook viszont azonnal eltávolította a fotót, mivel megsértette a szabályzatukat. A 40 éves nő legnagyobb baja, hogy először automatikusan törölték a jobb melléről készült képet, nem mérlegelve, milyen céllal rakta ki. Rengetegen támogatták, és büszkék voltak Kincaidra, hogy bevállalt egy ilyen személyes momentumot. 

Nagyon jó látni, hogy ez nektek is olyan fontos, mint nekem. A tudatosság életeket menthet, vagy legalábbis megpróbálkozik vele. [...] Csak figyelmeztetni akartalak titeket, beleértve a férfiakat is (akiknél szintén jelentkezhet), talán észreveszitek a tüneteket a párotokon. Egy kiütést láttok a képzeletbeli [miután leszedték a képet – a szerz.] mellbimbómon, nálam ez egyértelműen rákra utal. 

A képre kattintva az eredetit is megnézheti. Természetesen ez egy lehet a sok tünet közül, de Rowena Kincaid így próbálta minél több emberhez eljuttatni a tapasztalatit. 

A poszt volt a legbátrabb dolog volt, amit valaha tettem. Olyan személyes. [...] Ha a nagylábujjam lenne rákos, azt fényképeztem volna le, hogy hogy néz ki. Vajon azt is leszedték volna?! 

– mondta az Independentnek. A nő mellének fotója jelenleg elérhető, a lap információi szerint a Facebook vizsgálja az ügyet. 

Rowena Kincaid jelenleg a BBC-vel forgat, olyan daganatos embereket keresnek, akik megoszthatják a tapasztalataikat, illetve készítettek bakancslistát, tervezik, nem tervezik, miért nem. Kincaid ugyanis nem húzza ki a pontokat a listájáról. Nincs neki olyan, de ettől még teljes életet akar élni, bármennyi ideje van hátra. Az oldalát itt vagy itt követheti.