A rejtélyes lábnyomokat Steve Berry fedezte fel a bhutáni Gangkhar Puensum hegyen - a férfi még 2014 októberében járt a világ legmagasabb megmászatlan hegyén (vagyis egy olyan helyen, ahol korábban még soha nem járt ember). Előtte nem igazán hitt a szőrös vadember létezésében, de a látottak meggyőzték arról, hogy egy jeti trappolhatott a hóban.  A titokzatos nyomokat butáni vezetője szúrta ki, egy áthatolhatatlanan szakadéktól 200 méterre.

Álláspontját ugyanakkor nem mindenki osztja. A szkeptikusabb szakértők szerint egy talpraesett hegyi kecske lehet a ludas a dologban – számolt be a Daily Mail

Steve Berry megállapítása szerint az emberinél jóval nagyobb lábnyomok szorosan követték egymást, így a hegyen kószáló lény bizonyára nem egy négylábú állat, például egy hópárduc volt. Bár a medvék képesek két lábra állni, de nem ilyen precízen járnak, így ezt a lehetőséget szintén ki lehet zárni. A férfi ebből arra a következtetésre jutott, hogy a tettes nem lehetett más, mint egy gorillaszerű lény, vagyis egy jeti!

"A helybéliek azt mondták, hogy mi voltunk az elsők, akik valaha is arra jártak"

– idézte fel a férfi. 

A lábnyomok elég messze voltak a civilizációtól. A felfedezőnek négy napig kellett gyalogolnia, hogy valakinek elmondhassa a történeteket. Egy pásztor szokatlanul lelkes lett a téma hallatán, hiszen 11 évvel korábban már volt szerencséje egy jetihez (amit a helyiek a "migo" néven emlegetnek). A lény állítólag 100 méterre volt tőle, és egyenesen rámeredt.

Mindenhol hosszú, szürkésbarna szőr borította, még az arcát is, akárcsak egy macskának, vagy kutyának, de olyan magas volt, mint egy ember

– magyarázta a jeti-észlelő, aki szerint a szörny nyomait kimondottan könnyű azonosítani, mert úgy jár, hogy az egyik lábát szorosan teszi a másik után. Steve Berry ezen a ponton kis híján hanyatt esett a megdöbbenéstől. 

"Megmutattam neki a kamerámon lévő képeket, mire azt mondta: igen, ezek jetinyomok"
 

A jetivonulás valóságtartalmáról azonban nem mindenki van meggyőződve Közéjuk tartozik a kriptozoológiával foglalkozó Centre for Fortean Zoology vezetője, Jon Downes is, aki úgy vélte: a lejtő, ahol a lábnyomokat találták, annyira meredek, hogy azt csak a hegyi kecskékhez hasonló állatok tudják leküzdeni. 

Azt hiszem, elhanyagolható az esélye, hogy a nyomok bármi érdekeset tartogassanak, és biztosan nem egy két lábon járó, magas főemlőshöz tartoznak. Egy ilyen állat a súlyeloszlása miatt nem tudna így feljutni egy olyan hegyre, mint ez.

Mások is láttak fura dolgokat

A himalájai őslakók évszázadok óta hisznek a jeti létezésében, de a nyugati világ csak az 1900-as évek elején ismerkedett meg a lény legendájával. Egy brit tiszt 1889-ben Szikkim területén bukkant hatalmas lábnyomokra a hóban. A helyiek azt mondták neki, hogy a Ye-tié voltak, aki arról híres, hogy embereket támad meg. A következő észlelés a Howard-Bury által vezetett brit expedíciótól érkezett, amelynek tagjai 1921-ben sötét alakokat vettek észre a Mount Everest északi oldalán. Mire elérték a helyet, a rejtélyes figurák sajnos már eltűntek, viszont hátrahagytak néhány hatalmas, emberszerű lábnyomot a hóban. Sir Edmund Hillary egy 1953-as expedíció során nepáli buddhista kolostorokban hallott a lényről. A szerzetesek több festményt és a jetinek tulajdonított relikviát mutattak neki. A hegycsúcsra vezető utolsó métereken, a sűrű havazásban Hillary látni is vélte a három méter magas, két lábon járó szörnyeteget, amint pár méterrel fölötte megáll egy meredélyen, majd lassan elsétál.