A reggeli egy borzasztó fontos étkezés – ezt nagyon sokszor szoktuk hallani. Arra is rengeteg ajánlás van, hogy a napot milyen étel fogyasztásával érdemes kezdeni, csak azt nem tudjuk, hogy hányan vannak, akik a gyakorlatban meg is fogadják ezeket a tanácsokat. Alább felsorolunk egy sor ételt, kérjük, jelölje be, hogy milyen gyakran szokta ezeket reggelire fogyasztani! Minél gyakrabban választja az adott élelmiszert, annál magasabb pontot adjon, tízet akkor, ha szinten kivétel nélkül minden áldott nap eszik valamennyit az adott ételből, egyet pedig akkor, ha soha életében nem evett olyat reggelire. Ha a saját pontozását megadta, megláthatja, hogy a többiek mit válaszoltak, amiből kiderül, hogy az ön reggelizési szokásai mennyiben térnek el az átlagtól.

01. Kenyér

Ön szokott kenyeret reggelizni? Bár egészségesség szempontjából lenne értelme kettéosztani ezt a kategóriát, nem akarjuk túlságosan elaprózni, szóval itt gondoljon a fehér és egyéb színű összes kenyérre, zsömlére, kiflire, bagelre, barheszre, pitára, kétszersültre, pirítósra, kekszre, szóval mindenre, ami valamiféle lisztből készül sütéssel és sós. Mint tudjuk, a sötétebb kenyereknek magasabb az értékes rosttartalma, a fehérebbekben viszont szénhidráton kívül nem sok minden fordul elő. A dietetikusok mindenesetre azt szokták ajánlani, hogy kerüljük a (fehér) kenyeret reggelikor, meg úgy általában mindig.

02. Sajt, joghurt, krémtúró, tejtermékek

Szénhidrát helyett jobb valami táplálóbb, például egy kis fehérje, amiből többek között a tej is tartalmaz valamennyit, hogy a kalciumról és a vitaminokról ne beszéljünk. A joghurt ezen kívül jó az emésztésnek is, egy-egy szelet sajt meg persze nagyon finom, a probléma csak az, hogy a legtöbb ízesített joghurtban van egy csomó cukor, a sajtok meg zsírosak. Ön azért szokott tejterméket enni reggel? Minél gyakrabban teszi ezt, annál több pontot adjon most!

03. Felvágottak, májkrémek, pástétomok, egyéb húsételek

Aki fehérjedúsan akar étkezni, mint ahogy azt rengetegen ajánlják manapság, az válassza a húskészítményeket reggelire is. Arra vigyázzon csak, hogy felvágottakban lehet egy csomó zsír vagy éppen só is, szóval nem mindegy, hogy az ember mit szeletel magának a tányérra vagy szendvicsbe.

04. Péksütemény, lekvár, puding, Túró Rudi, más édesség

Túrós táska! Búrkifli! Croissant! Palacsinta! Kakaóscsiga! Egy nagy előnyük van ezeknek a népszerű péksüteményeknek: édesek és finomak, úgyhogy az embernek jobb kedve lesz tőlük egy-egy zord reggelen. Sajnos ezen kívül viszont gyakorlatilag csak hátrányaik vannak, sok bennük általában a cukor és valószínűleg a zsír is, és ezen kívül hasznos tápanyag helyett csak szénhidrátot tartalmaznak. Ugyanez elmondható a sok cukorral készült lekvárokról meg persze minden egyéb édességről, amit az ember reggel esetleg magához vesz. Ön szokott például sütit vagy egyenesen csokit enni reggel? Most vallja be, ha igen!

05. Müzli, zabpehely, más gabonakészítmények, magvak

Természetesen gabonaféléket nem csak kenyér, illetve péksütemény formájában vehetünk magunkhoz: ott van az egyre többféle müzli, zabpehely és még sorolhatnánk. Ezeknek egy része leginkább édességnek számít, az agyoncukrozott müzliszeletek és cukorbevonatos, mesterségesen színezett corn flakesek helyett most inkább a természetes, teljes kiőrlésű, laktató, de nem cukrozott készítményekre gondoljon! Ismerős esetleg a zab, korpa, stb., ami tejbe vagy joghurtba való? Ön szokott ilyeneket fogyasztani reggel? Minél gyakrabban eszik ilyet, annál több pontot adjon!

06. Nyers zöldség

 

A photo posted by Velvet.hu (@velvethu) on Jun 26, 2014 at 11:14pm PDT

Általában egy fehér kenyérből készített szendvics nem túl egészséges reggelire. Legalábbis maga a kenyér nem. De pl. jóleshet mellé egy kis nyers zöldség: ön szokott ilyesmiket enni? Paradicsom, zöldpaprika, uborka...? Itt aztán fel sem merül természetesen, hogy különösebb negatív hatása lehet ezeknek az ételeknek, nyers zöldségből annyit tolhat, amennyi jólesik, elég valószínűtlen, hogy rosszat fog tenni magának.

07. Nyers gyümölcs

Na és gyümölcsöt fogyaszt reggelire? Talán most a téli időszakban kevésbé, amikor a banán-narancs-alma hármason kívül nincs túl nagy kínálat, de gondoljon az egész évre, a dinnyék, barackok, cseresznyék szezonjára is! A gyümölcsléivást most hagyjuk figyelmen kívül, kivéve, ha ön saját magának facsarja a gyümölcsöt reggelenként, mert az természetesen ér. Na, milyen gyakran szokott nyers gyümölcsöt fogyasztani reggelire?

08. Tojás

A tojásban az a jó, hogy a fehérje értelemszerűen színtiszta fehérje. Az benne a rossz, hogy a sárgája viszont növelheti a koleszterint, meg az, hogy általában kevésbé egészséges dolgokkal szoktuk együtt enni. A bundás kenyér pl. fehér kenyérből van, ráadásul olajban sütjük, ami nem túl jó, a rántottához sokan tesznek szalonnát, satöbbi. De az elkészítés módjától függetlenül a tojás az tojás. Ön fogyasztja rendszeresen reggelire?

09. Főtt étel

 

A photo posted by Velvet.hu (@velvethu) on Aug 3, 2014 at 12:59am PDT

Nagyon, nagyon, NAGYON ritka, hogy valaki nekiálljon rendes kaját főzni reggelire. Az viszont már kevésbé ritka, hogy előző napról van valami maradék. Vagy esetleg egy olyan hotelben szállunk meg, ahol a svédasztalos reggeli részét képezi valami olyasmi, ami inkább ebédre/vacsorára szokásos, mondjuk lecsó. Ha teheti, ön eszik rendes, főtt ételt reggelire? Milyen gyakran?

10. Semmi

Elég régóta nagy a konszenzus arra nézve, hogy reggel nem enni nem tesz jót. Ennek ellenére léteznek olyan emberek, akiknek valahogy olyan az anyagcseréjük, hogy felkelés után émelyegnek az ételnek még csak a gondolatától is, és/vagy világéletükben kihagyták a reggelit , de mindemellé köszönik, teljesen egészségesek. Illetve talán önnel is előfordul(t) néha, hogy mondjuk délig alszik, ami után rendes reggelit már nem fogyaszt, hanem csak megvárja az ebédet. Na de milyen gyakran fordul elő, hogy nem eszik semmit reggel, hanem csak délelőtt/délben eszik először egy nap, nem közvetlenül felkelés után? Szavazzon még egy utolsót, aztán nézzük az eredményeket!