Az Így rágja meg a komplett lakást egy cuki kiskutya típusú posztok, videók egyes kutyásoknak igazi vigaszt jelent – láthatjuk, hogy más is hasonlóban szenved, más is úgy teszi a zárba a kulcsát, hogy na ma vajon mi vár rám otthon. És sokan vagyunk úgy, hogy a cuki kiskutya igencsak meg tud lepni újabb és újabb furcsaságokkal, mert szupererejük van, mint Batmannak, és ezzel nem is lehet felvenni a versenyt, erre jöttem rá kutyatulajdonosként.

Az enyém például 4 hónapos korában, 6 kilósan – amíg levittem a szemetet és visszamentem a lakásba – simán lelopott a konyhapultról egy sült libacombot és elfogyasztotta, úgy körülbelül tíz perc alatt. Különleges képessége még eltüntetni egy egész széklábat. Úgy hívják, Manka.

2014. szeptemberben csatlakozott az életemhez egy malinois keverék, aki szomorú kiskutyaszemekkel, leszegett fejjel, füllel, behúzott farokkal közlekedett hetekig– alig volt két hónapos. Sanyarú sorsa volt, kidobott kutya, akit az út szélén találtak, napok óta éhezett, és tele volt többféle féreggel, bolhákkal. A szívem megesett rajta, nyilván, és mindezt nem azért írom le, hogy hős legyek bárki szemében, hanem azért, ami ezután következett: a visszahúzódó, félénk kiskutyából hamarosan virgonc tomboló gép lett, aki azóta se hagyta abba ezt a jó szokását. Annyira nem, hogy több mint féléve, hogy vendéget se fogadok, senkit nem engedek be az otthonomba. Ezzel együtt megtanultam együttélni azzal, hogy a távirányítót mint olyat ki kell iktatni az életemből, hogy mustárszagú kanapém van, hogy harisnyában nem ülök az étkezőszékre, hogy a gitáromat ne felejtsem el reggelente a kanapéra tenni, és hogy a lakásban tényleg bármi megtörténhet. Mert VALAKI gondoskodni fog arról, hogy megtörténjen. 

Így lett a kanapé mustárszagú

A kutyások közt legendák terjednek, mit kell tenni, hogy erről vagy arról leszoktassuk a kutyát: a csípős dolgokat ajánlják sokan. Csak bekenjük a kábeleket, falat, bútort, bármit csípőssel, és kész, a kutya soha nem egy oda. Átváltozik tündérré, és csak a játékaival játszik, alszik. Hát persze. Csakhogy a jótanácsok sokaságából az maradt ki, hogy kinek mennyi idő alatt szokta meg a kutyája a csípős ízt. Az enyém úgy körülbelül három hétig nem bírta, aztán megszerette. A kanapé sarkai a legfinomabb dolgok a számára, még másfél év után is. Kezdetekben csípős mustárral kentem körbe a kanapét – hiába. Mostanra a kanapét csak akkor nem eszi, ha a gitáromat ott tartom, ugyanis az az egyetlen mumus (a hegedű erősebb mumus, de az kicsi). A napokban Anna barátnőm kölcsönkérte a gitárt, körülbelül három nap telt el, mire leesett a kutyámnak, hogy nincs ott a mumus, és folytatta, ahol hónapokkal ezelőtt elkezdte – apró cafatokra tépte az egyik sarkát. Végül rohantam a gitárért, hogy a kanapé egyben maradjon. 

Eltűnt egy székláb, egy komplett székláb

A négy darab étkezőszékből mind a négyet rágja – ebből az egyiknek teljesen elrágta a lábát. De teljesen. A megoldás a krómlábú szék lesz, már ki is választottam, melyiket szeretném, csak attól tartok, hogy a műanyag ülést is meg fogja kezdeni – ezért várok még egy ideig az új székek vásárlásával, hátha kinövi ezt a hóbortot.

A bugyikat, melltartókat kéthavonta lecserélem

A kutyám számára valószínűleg a mennyország kapuja nyílt meg, amikor rájött, hogyan juthat át a hálószobából a gardróbszobába, és ott hogyan szedheti ki a szennyest a kosárból. Egyik reggel arra ébredtem, hogy körbepakolta az ágyamat a zsákmányokkal: a párnáimon koszos, büdös zoknik és bugyik közt ébredeztem. A bugyik vékony pántjai és a melltartók kapocsmegoldásai elképesztően izgalmasak sajnos a kutyám számára. 

Egyszer megevett egy egész izzót

Megtörtént, ahogy a képen is látható, hogy az ablakpárkányon felejtett (elfelejtettem magammal vinni az üzletbe, hogy pontosan milyet kell vennem) izzót papírostul elfogyasztotta. Nem lett végül baja, azóta az állatorvosnál többször is elhangzott, hogyha megevett egy izzót, és nem lett baja, semmi nem pusztítja el.

18+:

Az egyik legsokkolóbb jelenet következik, nem voltam elég gondos, és nem zártam be jól a hálószobaajtót, mielőtt elmentem otthonról. A kutya berontott, és amit talált, szétrágott: a kedvenc könyvsorozatomat, a Muszasit azóta is siratom. Sajnos megtalálta a kurvadrága Lelo vibrátort, amit addig rágott, hogy az bekapcsolt. Arra mentem haza, hogy akkora hangzavar volt a lakásban, mintha fúrnának a szomszédban: majd észrevettem, hogy a hálószoba üvegajtajánál a földön berreg és forog a vibrátor, a kutya pedig rettegve ül a hálószobába közepén: nem mert a vibrátortól kijönni onnan. 

Sose bántam meg, hogy velem van, eléggé színes az életünk, sosem unatkozom. Arra jöttem rá másfél év alatt, hogy a cuki kutyákat valami suttogó készíti fel minderre, amikor megszületnek, pontosan azért, mert cukik, és így bármit, de bármit megengedhetnek maguknak.