A rejtélyes teremtmény tetemét egy newcastle-i apuka, Ethan Tipper fedezte fel a Macquarie tó partjainál. A Daily Mail szerint a lény úgy nézett ki, mintha egy krokodil és egy delfin szerelmének a gyümölcse lenne, és borotvaéles fogai voltak.

Az apuka elég tanácstalan volt, hogy tulajdonképpen mi a fenét talált, ezért feltöltötte az internetre a „szörnyről" készült fotókat, hátha valaki magyarázattal tud szolgálni. Az internet népe pedig azt tette, amihez a legjobb ért: megszakértette a dolgot. Bizonyos álláspontok szerint a furcsa organizmus egy ezüstös sertefarkúhal lehetett, ami igazából egy buzgó Photoshop-művész ténykedésének köszönhetően került a tó partjára. Valaki pedig úgy vélte, hogy egy hableány volt, csak elfelejtette kisminkelni magát.

Az Ausztrál Múzeumnak halakat gyűjtő szakértő, Mark McGrouther már egy fokkal megalapozottabb módon foglalt állást a kérdésben. Gyanúja szerint az őslényszerű valami egy angolnaféle volt, ami Ausztrália keleti partvidékének mélyebb vizeiben él. Úgy gondolja, hogy halászok foghatták ki, majd hagyhatták hátra, mert nem egészen ilyen zsákmányra számítottak. Ez a faj ugyanis arról ismert, hogy rendkívül rosszul viseli a kifogására tett kísérleteket, gyakorta a halászok felszerelését is megrongálja.

A hosszúságuk akár az 1,8 métert is elérheti, de a fotó szöge alapján nehéz megállapítani a valós méretét

– szakértett a szakértő.

A rusnya uszonyos egyébként nem emberekkel, hanem halakkal és rákokkal táplálkozik, és jellemzően az éjszaka leple alatt, 100 méteres mélységben indul portyázni.