Na persze ahhoz, hogy ezt a hírt valóban értékelni tudja, nem árt tisztázni, hogy a toportyánféreg más néven aranysakál, egy közepes testű, emberre nem veszélyes emlős.

Hosszú idő után, néhány magányos példány megfigyelése után, a Pilis Parkerdő Zrt. dolgozói megerősítették, hogy az őshonos faj ismét stabilan jelen van a budai erdőkben is, írja az újbudai ittlakunk.hu.

„Az aranysakál rendkívül sikeres állat, ami főképp annak köszönhető, hogy jól működő közösségben él. Kölykeit például a rókánál sokkal hosszabb ideig, jól szervezetten védi" - mondja ezekről a csodás állatokról Dr. Heltai Miklós,  a Szent István Egyetem Mezőgazdaság- és Környezettudomány Kar Vadvilág Megőrzési Intézetének igazgatóhelyettese.

„Megjelenésében leginkább a rókára hasonlít, csupán színben és méretben adódhatnak különbségek. Elnyújtott üvöltéssel, vagy rövid, jellegzetes vonyító és üvöltő hangokkal kommunikál, melyet általában napnyugta után egy órával hallhatunk. Magyarországi táplálkozását tekintve „rágcsálóspecialistának” mondható, elsősorban kisemlősöket, a mezei egereket és a pockokat kedveli. Azonban olykor a csülkös állományra, őzre, dámszarvasra, vaddisznóra is szemet vethet. Személy szerint, magánemberként és vadbiológusként is örvendetesnek tartom a visszatérését: én az aranysakálokkal vagyok!”

Mi is!!!!!