A Local svéd kiadása szerint Öland politikusai mertek nagyot álmodni, amikor egy közös esőtánccal kívánták orvosolni a szigetet sújtó aszály problémáját. A jó hír az, hogy erről fotó készült, ezért most ön is megnézheti őket, a rossz hír pedig az, hogy szegény képviselők csúnyán pofára estek.

A sziget évek óta küzd a pusztító szárazsággal. A talajvíz szintje olyan alacsony, hogy már a helyiek két legfontosabb bevételi forrása, az állattenyésztés és a turizmus is veszélybe került. A problémakör a helyi politikusok figyelmét sem kerülte el, de elég sajátos megoldást találtak rá. Ha azt gondolja, hogy egy új öntözőrendszer kiépítésébe kezdtek, ön sajnos téved. Számukra ugyanis az esőtánc tűnt a legkézenfekvőbbnek.

A kezdeményezés a zöldpárti Eva Öberg fejéből pattant ki, aki egy ülésen szólította fel politikustársait az esőfakasztó csörgésre. Ha valakinek voltak kétségei az ötlet létjogosultságát illetően, akkor is néma maradt. A helyi Ölandsbladet című lap fotóján látható, hogy csak néhányan maradtak ülve a teremben, de a többség nagy lelkesedéssel vetette bele magát az össznépi csápolásba.

Hébe-hóba privátban is szoktam esőtáncolni, de ez volt az első alkalom, hogy a tanács ülésén csináltunk ilyesmit

– árulta el Eva Öberg, aki szerint az akció nagyjából öt percig tartott, és csak pozitív visszajelzéseket kapott róla kollégáitól.

A lötyögést még a tanácselnök Henrik Yngvesson is élvezte. Mint mondta, egy csomó ideig kellett egy helyben ücsörögnie, ezért igazi felüdülést jelentett neki, hogy felállhatott és mozoghatott kicsit.

Eva Öberg később egy miniinterjú formájában számolt be a megmozdulás eredményéről.

– Tényleg hisz az esőcsinálás erejében?

– Igen.

– Van valami bizonyítéka, hogy működik?

– Nincs.

– Tehát, milyen az időjárás ma Ölandon?

– Száraz és napos.