Amennyiben önnek van Facebook oldala, szinte biztos, hogy kattintott már az ismerős törlése opcióra. Ha nem, akkor ideje ezt újragondolni, legalábbis a Daily Dot szerint, ami most segít abban, hogy ha a világot egyelőre nem is, de az üzenőfalát egy sokkal szebb hellyé tegye. 

Lássunk akkor néhány okot arra, hogy valaki megszűnjön Facebook-barátja lenni:

1. Akivel utoljára általános iskolában találkozott
 
 

Most komolyan, valahol biztos klassz újra kapcsolatba kerülni olyan emberekkel, akik még látták a tejfogainkat, de ha az elmúlt évtizedekben nem tartotta velük a kapcsolatot, nem sok az esély arra, hogy most sok közös témájuk lesz. Nyilván egy iskolai találkozó kapcsán jelölték be egymást, de ha azóta sem váltottak üzenetet, akkor valószínűleg észre sem veszik, ha kitörli őket.

2. Aki rendszeresen kamuoldalak cikkeit osztja meg, és még vitatkozik is a kommentekben

(Ide tartoznak az őrült összeesküvés-elméletek napi szintű terjesztői is.)

Először persze az is megoldás, ha csak kiköveti őket, ám a minősített esetek képesek kéretlenül odatrollkodni bármelyik posztjához. Ilyenkor csak a drasztikus lépés segít.

3. Aki évek óta csak a napi horoszkóp app bejegyzését osztja meg

Azt is kéthavonta.

Vagyis ő az, aki véletlenszerűen jár a saját oldalán is (vagy nem akarja velünk megosztani élete eseményeit, és letiltott). Akkor meg minek az ismeretség? Tartsa vele a kapcsolatot más csatornán. Vagy sehogy.  

4. Aki kirúghatja, vagy kirúgathatja egy posztja miatt

Főnök, intrikus munkatárs, és a többiek. Azok, akikkel együtt szokott lerészegedni, nem számítanak. Féljenek ők.

5. Közeli rokonok, akik folyton égetik önt kommentekben és posztokban

Apa, anya, esetleg nagynénik, nagybácsik. Nyilván nem rossz szándékkal teszik, de talán jobb, ha nem ismerősök. Ha mégis, és nem is szeretne családi háborút kirobbantani, érdemes bizonyos bejegyzéseknél igénybe venni az egyéni adatvédelmi beállításokat, és megkímélni őket az információktól. Ha a barátai is szülei ismerősei, az sajnos szívás.

6. Aki vad politizálásra használja az üzenőfalat

Még ha egyet is ért a nézeteivel, a 4856. indulatos poszt után valószínűleg önnél is elszakad valami legbelül. Persze a követés felfüggesztése itt is segíthet, főleg, ha épp választások vannak, és majd elmúlnak az indulatok.¹

¹: Magyarországra nem vonatkozik.

7. Aki folyton csodás pénzkereseti lehetőségekre hívja fel a figyelmét

Emlékszik hogyan lettek ismerősök? Nem? Akkor most legyen okosabb, és törölje.

8. Kevés kivétellel minden ex

Persze, persze, hiszen barátok maradtak. Ja, nem? Akkor mégis minek nézegetné az életét?

9. Akinek a nevénél akár másodpercekig is felmerül a "Ki is ez?" kérdés

Amennyiben nem az a hobbija, hogy Facebook ismerősöket gyűjt, egy másik kérdés is rögtön felmerül: miért ne törölném? Valószínűleg egy ismerős ismerősének az ismerőse, akit egy buli mámorában bejelölt, nem kár érte.

10. Mindenki, aki rasszista, homofób, vagy bárhogyan kimutatta már, hogy egy seggfej

Ez sok magyarázatot nem igényel.