A kanadai klinikai pszichológus, Dr. Jason Winters intő szavait a Vocativ idézi, a szakember szerint azért lenne fontos a pornóról beszélni a szexuális felvilágosítás keretein belül, hogy a fiatalok megtanuljanak különbséget tenni a valóságban megélhető szexualitás és a virtuálisan megkapható élvezet között. 

1. A diákok néznek pornót

A pszichológus szerint ha tetszik, ha nem, a diákok foglalkoznak a pornóval, szándékosan vagy véletlenül, de belefutnak a pornóba. Emiatt nem szabad struccpolitikával reagálni a pornóra hanem megfelelően kellene időzíteni, és beszélni erről. 

2. A pornó nem mutatja meg a párkapcsolatokat

A pornófilmekben látott jeleneteket tökéletesen megvilágítják, megszervezik, megrendezik, majd megvágják, és csak úgy kerülnek forgalomba. A diákok, a fiatal felnőttek még nem teljesen értik meg, hogy amit látnak a felnőttfilmekben, azt hogyan kellene értelmezniük: a látottak csak valaki fantáziáját testesítik meg, nem az igazi szexet. Pár perc alatt rengeteg vizuális stimulációt kapnak, amiből hiányzik a fogamzásgátlás, az előjáték, az érzelmes csók, az érintések és a szerelem.

3. A pornófogyasztóknak problémáik lehetnek

Bár tudományosan nem tekinthető a pornófüggőség betegségnek, az egyértelmű, hogy a pornó képes megoldást nyújtani az életben felmerülő problémákra. Rossz megoldást, akárcsak a drogok vagy az alkohol. Egy átlagos 13-14 éves kamaszfiú kanos, kéznél van a pornó, pláne, ha az élete egyéb területein gondok vannak, mint a családjában, vagy az iskolában vannak problémái, aggódik, szorong, könnyen a pornóhoz fordul. És ez a gond, elég hamar kialakulhat, hogy ez az egyetlen kiút a kellemetlen élményekből. 

4. A pornó ront az önbecsülésen

A pornófilmekhez általában tökéletes testű férfiakat választanak, akiknek hatalmas a méretük, és állandóan merevek. A pornószínésznők is tökéletes testű, tökéletes mellű nők, azaz általában véve sokkal vonzóbb emberek, mint akikkel az iskolában, a hobbi űzése közben, sportolás közben megismerkedhetnek a fiatalok. A kontraszt hatalmas, az összehasonlítási alap pedig a pornó lesz - a fiúk a farokméretük miatt aggódhatnak, a lányok pedig a mellméretük miatt. 

5. A pornónak lehet pozitív hatása később az életben

A felsorolt négy pont ellenére van a pornófilmeknek pozitív hatása is, ha képesek vagyunk fantáziaként és nem valóságként kezelni a pornót. Mégpedig az, hogy a szégyen és bűntudat érzést feloldja, ez főleg azoknál az embereknél fontos, akik konzervatív nevelést kaptak.