A Fuji hegy közelében lévő Aokigahara-erdő az érintetlen természet mellett leginkább arról híres, hogy különösen szeretik az öngyilkosok. Az 1950-es évek óta több mint 500 holttestre bukkantak a fák árnyékában. Nem csoda, hogy a világ legijesztőbb helyei közé tartozó rengeteget egyenesen az öngyilkosok erdejének nevezik, és története már egy hollywoodi horrorfilmet is inspirált – számolt be a Mirror.

A Forest című moziban a Trónok harcából ismert Natalie Dormer játssza Sara szerepét, aki eltűnt nővérét keresi az erdőben. A filmezés ugyan nem engedélyezett Aokigaharában, de a brit színésznő a tokiói forgatás során ellátogatott a helyszínre.

Elgondolkoztató és szomorú, hogy ennyi ember ment el az erdőbe, tudván, hogy már nem fognak visszatérni. Érdekes, hogy miközben a japán sofőröm fél méterre sem távolodott el az úttól, én öt métert tettem meg a fák között, hogy fotózhassak. A hely valamilyen módon megszentelt földnek számít, ezért megértem, hogy a japánok soha nem akarnak filmeseket látni ott

– nyilatkozta a színésznő.

A helyiek úgy hiszik, hogy a rengetegben démonok, illetve a japánok által Yurei-nek nevezett szellemek tanyáznak. A film rendezője, Jason Zada a saját bőrén tapasztalta meg az erdőhöz kötődő babonákat. Amikor a nap végén hazaindultak Aokigaharából, vezetőjük a következő kérdést szegezte neki:

"Bedörzsölhetem sóval a hátadat, és te is bedörzsölnéd nekem?"

A filmes elég furcsának találta a kérést, ezért megkérdezte, erre miért van szükség? A férfi azt mondta, hogy az ilyen helyeken a szellemek felkapaszkodhatnak a hátára, majd vele tarthatnak az otthonáig, hogy aztán a házában kísértsenek. A sóval viszont elüldözheti őket.

"Nos, ezért ragadt meg a fejemben az a hihetetlenül furcsa kép, hogy az emberek Yurei-ket cipelhetnek magukkal"

– idézte fel a rendező. 

A statisztikák tényleg riasztó képet festenek az erdőről. Az 1990-es évek előtt évente átlagosan 30 ember végzett magával Aokigaharában, 2004-ben azonban a szám hirtelen 108-ra ugrott. A japán hatóságok már nem adnak hírt a hasonló esetekről, de a rendőrségi feljegyzésekből kiderül, hogy 2010-ben 247 ember próbálkozott öngyilkossággal az erdőben, és közülük 54 be is fejezte. (A világon a San Franciscó-i Golden Gate híd az egyetlen olyan hely, ahol ennél többen vetnek véget az életüknek.)

Az időnként felbukkanó holttesteken túl az öngyilkosságoknak más jelei is vannak. Például azok a gazdátlan autók, amelyeket az elhunytak hagytak hátra.

A Suicide Prevention Association nevű szervezet egy csomó táblát helyezett ki a területen, hogy megelőzzék a további haláleseteket. Ezeken a következő feliratok állnak:

  •  az életed egy értékes ajándék a szüleitől;
  • beszélj a problémáidról;
  • kérlek, konzultálj a rendőrséggel, mielőtt úgy döntenél, hogy inkább meghalnál.

Az erdőben 1971 óta önkéntesek is járőröznek, hogy megpróbálják lebeszélni az embereket végzetes tettükről. Egy kávázótulajdonos állítólag 160 életet mentett meg arrafelé az elmúlt három évtizedben.

A hátborzongató erdőről már több filmet forgattak. A Suicide Forest című dokumentumfilmet 2011-ben mutatták be, a Matthew McConaughey főszereplésével készült Sea of Trees pedig tavaly került a mozikba.

Ha eddig még nem futkosott volna a hátán a hideg, Rob Gilhooly brit fotóriporter személyes benyomásai bizonyára változtatni fognak ezen.

Egy tisztáson, közvetlenül egy fa alatt, összegömbölyödve, akárcsak egy baba a halott falevelekből álló vastag ágyon, egy ránézésre 50 év körüli férfi holttestébe botlottam.

A fotós a test mellett üres gyógyszeres tasakokat, és egy üveg alkoholos italt talált.

Nem véletlen, hogy az elkeseredett emberek pont ebbe az erdőbe mennek meghalni: mitológiai okai vannak. A hagyomány szerint a családok egykor ide hozták súlyos beteg hozzátartozóikat, majd magukra hagyták őket, ami lényegében az eutanázia kezdetleges formája volt.

Az elmúlt időszak tragédiában Seicho Matsumoto 1960-as, Black Sea Of Trees című novellája is szerepet játszhatott. A történet ugyanis azzal végződik, hogy két szerelmes megöli magát az erdőben. A halálesetek számának 2010-es, hirtelen megugrására viszont egyelőre nem találtak magyarázatot. A jelenségnek talán a gazdasági válsághoz lehet köze, hiszen ebben az időszakban rengeteg japán veszítette el a munkáját, vagy halmozott fel tetemes adósságokat.

Japánban egyébként egy kicsit máshogy tekintenek az öngyilkosokra, mint a világ többi részén. Bizonyos esetekben még tisztelet is övezi őket. Wataru Tsurumi a "Teljes útmutató az öngyilkossághoz" című írásában ajánlotta Aokigaharát a tökéletes helynek a halálhoz. Voltak, akik hallgattak rá - néhány holttest mellett megtalálták a könyvét.

Ha ön is úgy érzi, segítségre lenne szüksége, hívja a krízishelyzetben lévőknek rendszeresített, ingyenesen hívható 116-123, vagy 06 80 820 111 telefonszámot! Kérjük, olvassa el ezt az oldalt, online segítséget itt kaphat. Amennyiben másért aggódik, ezt az oldalt ajánljuk figyelmébe.