Valószínűleg kevesen tudják, de az unikornisok léteztek, csak kevésbé voltak varázslatosak, mint az interneten népszerű, szivárványszínű sörényes, ragyogó fehér szőrű társaik.

A szibériai unikornisok egy ló és egy orrszarvú torz szerelemgyerekére hasonlítottak, a külső jegyei többségét az utóbbi állattól szerezte az unikornis. A tudósok eddig úgy kalkuláltak, hogy utoljára olyan 350 ezer évvel ezelőtt járták unikornisok a Földet - írja a Daily Dot. Nem is foglalkoztak vele különösebben, érdekes, rég letűnt állatként volt elkönyvelve.

Egy nemrég Kazahsztánban talált fosszília viszont újraélesztette az unikorniskutatást, vagyis inkább újra a térképre helyezte. A jó állapotban megmaradt koponya vizsgálata után arra jutottak a kutatási eredményeiket az American Journal of Applied Sciences című lapban megjelentető régészek, hogy a szibériai unikornisok akár 29000 évvel ezelőttig is létezhettek. Ez jelentős eltérés a korábbi 350 ezer évvel ezelőtti kihalási dátumhoz képest.

A most megtalált koponya jóval délebbről került elő, mint az eddigi leletek, ami arra enged következtetni, hogy az állatok valamiért elkezdtek délre vándorolni. Valószínűleg a jobb túlélési esélyek érdekében. Jelenleg azt kutatják, hogy miért kezdhettek el vándorolni az állatok, és a talán sikeres vándorlásuk ellenére mi okozhatta a faj kipusztulását.

Kifejezetten nagy állatokról van egyébként szó, inkább az orrszarvú méreteihez lehet hasonlítani a valódi unikornisokat, mint egy lóéhoz. Olyan két méter magasak és négy méter hosszúak lehettek, a súlyuk elérte a 4 tonnát.

Az orrszarvúakhoz és a lovakhoz hasonlóan ezek az állatok is növényevők voltak.