Elemes fénysorompó, törpe tolatásjelző, leselejtezett telefonközpont, egy helységnévtábla, néhány vasúti menetrend, vasutas sapka és egy vonatos pendrive. Ezeket az ajándékokat kapta a MÁV-tól a 8 éves Marton Zétény. 

A fiúról egészen kiskora óta tudják, hogy Asperger-szindrómában szenved, és az átlagosnál erősebb érzelmeket táplál a vonatok iránt.

Amellett, hogy önszorgalomból csehül tanul, évek óta könyveket ír és rajzol.

Természetesen az összes vonatokról, az Andráskeresztről vagy sorompókról szól, és noha rövid ideig híd-rajongó korszaka is volt, az végül alábbhagyott és visszatért a régi kedvencekhez. 

A MÁV különleges gesztusát az édesanya, Martonné Török Katalin komoly kutatómunkája előzte meg. Miután a kisfiú vonatok iránti szenvedélye olyan szintre lépett, amelyet már nem lehetett kielégíteni, a fellelhető összes helyről vasúti alkatrészeket, és egyéb, vonatokkal kapcsolatos tárgyakat próbált beszerezni, kisebb-nagyobb sikerrel. 

Utolsó mentsvárként fordult a MÁV-hoz, akik öt hét leforgása alatt (ebbe beletartozik a levélváltás, a szervezés, és a szerelés is) egy komplett vasúti megállóhelyet telepítettek a család kertjébe. 

Katalin elmondta: Zétény azóta naphosszat a megállóban tartózkodik, játszik, örül neki, gyakorlatilag sehogy sem lehet kikönyörögni onnan.

Kivéve, amikor a laptopon ügyködne inkább - természetesen valamiféle vonatos játékkal. 

Szeretnénk majd egy kisebb vasúti kocsit is elhelyezni a megállóban, most ez a legfontosabb projektünk. Azt viszont nem szeretném, ha szánalmas, könyörgő, a gyerekem betegségét kihasználó anyának tűnnék, aki elvárja, hogy ajándékokat osztogassanak a fiának. Ez az én feladatom, és ha segítenek, azt örömmel veszem, de ha kell, egyedül építek vonatot, a saját kezemmel. 

Katalinnak már három felnőtt gyereke van az első házasságából. Mostani férjével évekkel ezelőtt közös gyereket is szerettek volna, de mivel ez természetes és kevésbé természetes úton sem jött össze, az adoptálás mellett döntöttek.

Zétényt így 8 évvel ezelőtt, csecsemő korában fogadták örökbe.

Akkor még nem sejtették, hogy a kisfiúval nehezebb lesz az életük, mintha egy átlagos gyerek került volna hozzájuk.

Két évvel később a biológiai anyának ismét fia született, Ákos. Nyilvánvaló volt, hogy ő is Katalinékhoz kerül, szerencsére ehhez az anya is ragaszkodott. Ákos egészséges, bár a család Zétény betegségéből sem csinál nagy ügyet, igyekeznek a legtöbbet kihozni a helyzetből.

Édesanyja (Katalin ragaszkodik hozzá, hogy így nevezzék) meggyőződése, hogy a kisfiú vonatszenvedélye idővel valami nagyszerű munkában teljesedik ki, dacára a komoly betegségnek. Tudja, hogy sok autista és Aspergeres felnőtt él teljes életet, sőt, komoly szakmákban tevékenykednek.

A fiam sokkal okosabb az átlagnál. Nem félek, hogy elkallódna. Addig pedig itt vagyunk neki mi. 

A MÁV munkatársai kérdésünkre elmondták, hogy sok hasonló megkeresést teljesítettek már, de ilyen jellegű, ennyire szívhez szólóval mostanában nem találkoztak. 

Amely segítségre, gesztusra reális lehetőségünk van, azt igyekszünk ilyen esetekben megtenni.

- tették hozzá.