A fizikai tulajdonságok, bármennyire is fájóan hangzik, igenis fontosak a vonzalom szempontjából. Az evolúciós pszichológiát kutatók szerint a külső tulajdonságokkal azt nézzük meg a másikon, milyen a nemzőképességük. A párválasztásnál figyeljük a másik testét, a test jeleit, főleg azokat, amiknek az az üzenetük: ne szalassza el senki a szaporodási lehetőséget, ez itt a szexuális érdeklődés jele. A tetoválás pont ilyen – tette közzé a szexuálpszichológus, Dr. Justin Lehmiller a blogján. 

A szexuális felhívásnak számító jeleket természetesen nem, vagy nemcsak a ruha határozza meg, hanem a viselkedés, a frizura, a kivillanó bőrfelület mennyisége és talán a tetoválás is. Az Archives of Sexual Behavior lapban megjelent 2013-as francia tanulmány szerint a nők tetoválását a férfiak nagy valószínűséggel szexuális felhívásnak értelmezik. És nemcsak a ribancrendszámként emlegetett tetoválás fajtát – bár sajnos a kutatás csak és kizárólag a hát alsó részére tett kamu tetoválást vizsgálta. Más testrészre nem vizsgálták a tetoválások és a szexualitás kapcsolatát.

A francia kutatásban 11 vonzó nőt vetettek be a kutatók, Franciaország húsz népszerű strandján kellett napozniuk. Mindannyian egyforma piros bikinit viseltek, és azt az utasítást kapták, hogy olvassanak, és ne nézzenek senkire, csak akkor, ha valaki odamegy hozzájuk. A nők fele pillangó tetoválást kapott a hátuk alsó részére, a másik fele tetoválás nélkül feküdt a parton. A tanulmány pofonegyszerűen zajlott, pár férfi kutató megfigyelte a piros bikinis nőket, hány férfi környékezi meg őket napozgatás közben. Mindegyik nő húsz különböző strandot is végignapozott, a végeredmény pedig az lett, hogy

a tetovált nőket kétszer annyi férfi akarta felszedni. 

A tetovált nők a parton átlagosan huszonhat udvarlót is összeszedtek, míg azok a nők, akik tetoválás nélkül napoztak, mindössze átlagosan tizenegy udvarlóra tettek szert. A tetovált nőket sokkal hamarabb közelítették meg a férfiak, ahogy kifeküdtek a napra, átlagosan számolva a 24. percben máris odasétált egy férfi. Ezzel szemben a nem-tetovált nők csak a 35. percben beszélgethettek az odasétáló férfiakkal.

Hogy a felmérés ne legyen annyira egyszerű, még egy kört találtak ki a kutatók, és megkértek egy nőt, akinek azt a feladatot adták, kérdezzék meg a pasikat, melyik nőt kapnák meg az első randi éjszakáján. Ismét ott feküdtek a piros bikinis nők, tetováltan és tetoválás nélkül, a férfiak pedig azt a választ adták a kérdésre, hogy a tetovált, piros bikinis nőket tutira megfektetnék az első randin. A randi is és a szex is könnyen összejönne velük. 

Összességében elmondható, hogy a tetoválásokból a férfiak következtetéseket vonnak le, de talán nemcsak ők, hanem mindenki a világon. A texasi San Antonio Egyetem pszichológia szakos hallgatói a tetoválásokkal kapcsolatos előítéleteket vizsgálták meg 2015-ben, amiből kiderült, hogy a nők számára a tetoválás nem annyira a szexről szól, hanem az önkifejezésről és az identitásról. A deréktetoválás a 2000-es években jött divatba, mára valóban egyet jelent a ribancrendszámmal, ugyanakkor viselője számára ez az önbizalomról és a szexuális szabadságról szól a tanulmány szerint. Hogy mennyire szól a tetoválás valóban a szexualitásról a viselője szerint, az további kutatásokat érdemelne.