Az AsapScience nevű YouTube-csatorna korábban már kielemezte a sunyi puki bűzének erejét, de azt is, hogy miként viszonyulunk a saját seggleheletünkhöz másokéhoz képest. Most arra a kérdésre válaszolnak, hogy vajon lehetséges-e elszaladni fingszag elől.

Nem.

Illetve nem ilyen egyszerű. A hang terjedési sebességével kezdődik a magyarázat, hisz általában azt halljuk elsőként, hogy valaki eleresztett egy galambot. Namost a hang (normál körülmények között) 340 méter tesz meg egy másodperc alatt. Tehát gyors.

Aztán ott van még a diffúzió. Szörnyen gimnázium harmadik osztályos kémiának hangzik, de itt egy halál egyszerű példa.

A diffúzió egy anyagáramlási jelenség.
Van két tartályunk, ami egy zárható szeleppel ellátott csővel van összekötve. A két tartályban különböző sűrűségű anyagok vannak, például szörp és víz. Ha megnyitjuk a szelepet, akkor az anyagáramlás után a két tartályban egyenlő koncentrációjú anyag lesz.

A fing amúgy 59% nitrogénből, 21% hidrogénből, 9% szén-dioxidból, 7% metánból, 3% oxigénből és mindössze 1%-nyi bűzből áll.

Na, ha számításba vesszük a légnyomást, a szél sebességét, a hőmérsékletet, akkor ott vagyunk, hogy normál körülmények között a szellentést képző bűzmolekulák 243 métert tesznek meg másodpercenként.

Tehát, még ha ön is Usain Bolt, aki 9.58 másodperc alatt futja le a 100 métert, akkor sem tud elszaladni a fing elől, legfeljebb szerencsésen elkerülheti.