Golden GAte

1937-es átadása óta a San Francisco-i Golden Gate hídról több mint ezerhétszázan vetették magukat a mélybe, és csak huszonötről tudni, hogy túlélték.  

Kevin Hines 2000 szeptemberében úgy érezte, hogy nem akar tovább élni, felment a Golden Gate hídra, és leugrott róla. Már zuhanás közben rájött, hogy óriásit hibázott, igazából nem akar meghalni, és imádkozott, hogy isten mentse meg.

Rájöttem, hogy életem legnagyobb hibáját követtem el, és azt hittem, már túl késő.

Hines most 34 éves, és életben maradt. A mai napig bipoláris zavarral küzd, de nagyon sokat segít neki a pszichoterápia, a megfelelő gyógyszeres kezelés, testmozgás, és más módszerek együttes alkalmazása. Élete új célt kapott: reményt adni olyanoknak, akik hozzá hasonló helyzetben vannak, és megakadályozni, hogy mások is megpróbáljanak véget vetni az életüknek.

Lelkiállapot

„Az öngyilkosságot fontolgató embernek azt kell hallania, amit én is szerettem volna. Hogy törődünk veled, fontos nekünk, hogy élsz, és csak azt akarjuk, hogy velünk maradj. Ha valaki észrevett volna a hídon, vagy a buszon [odafelé], akkor segítségért könyörögtem volna." 

Az előzményekről, a történtekről, és az azóta szerzett tapasztalatairól könyvet írt (ez az), illetve Amerika-szerte tart előadásokat. Április 18-án, este a pennsylvaniai állami egyetemen beszélt, ahol az utóbbi három évben tíz hallgató követett el öngyilkosságot. Célja, hogy reményt adjon másoknak, és segítsen kapaszkodókat találni azoknak, akik nem látják, miért kellene életben maradniuk.

Küldetése a People szerint sikeres: sok életet mentett meg, köztük például Melinda Wallace-ét, aki négy évvel ezelőtt kísérelt meg harmadszorra öngyilkosságot. A nő felvette vele a kapcsolatot, és arra kérte Hinest, hogy magyarázza majd el a férjének, nem ő tehet róla. Hines ehelyett azt tette, amit minden normális ember tenne, és hívta a rendőrséget, illetve szólt a nő családjának. Wallace ennek akkor nem örült, de azóta igen, és ha segítségre van szüksége, általában hozzá fordul.

Mi történt?

Hines azt mondta, miközben a hídon gyalogolt, a feje az ugrást sürgető hangoktól zsongott, de igazából arra vágyott, hogy valaki megkérdezze tőle, mi a baj.

Azt gondoltam, ha csak egyetlen ember is odajön hozzám, és megkérdezi, »jól vagy? Valami baj van? Segíthetek?«, akkor elmondom nekik életem történetét, és valahogy majd segít.

De nem így történt. Hatvanhét métert zuhant, három csigolyája tört el, és miközben megpróbált a felszínre jutni, azon gondolkodott, hogy nem akar meghalni. A parti őrség mentette ki, és miután fizikai sérüléseiből felépült, bejelentkezett a pszichiátriára. Ott beszélgetett egy pappal, aki azt javasolta neki, ossza meg a történetét másokkal, ez változtatta meg az életét. Hét hónappal a zuhanás után százhúsz iskolás előtt beszélt az élményeiről, akiktől csupa jó visszajelzést kapott.

Hines ma Atlantában él, tíz éve házas, és a Facebook-oldala alapján úgy tűnik, van gyereke is. A Twitterén tájékozódhat róla bővebben.

Ha ön is úgy érzi, segítségre lenne szüksége, hívja a krízishelyzetben lévőknek rendszeresített, ingyenesen hívható 116-123, vagy 06 80 820 111 telefonszámot! Kérjük, olvassa el ezt az oldalt, online segítséget itt kaphat. Amennyiben másért aggódik, ezt az oldalt ajánljuk figyelmébe.