Külső szemlélő gyakran bele sem gondol, milyen sok szabály vonatkozik a katonák, vagy más egyenruhások megjelenésére. Pedig ugyanúgy nem mindegy, mit vesznek fel, mint hogy milyen frizurát, szakállat növeszthetnek, stb. A követelmények időről-időre változhatnak - egy nemrégiben megjelent cikk az amerikai hadiipari dolgozók helyzetét taglalja, mi pedig utánanéztünk, Magyarországon hogy megy ez.

Alapvetően a rendőr és a katona más-más külső értékrendet képvisel: előbbivel személyes kontaktusba kerül az utca embere is, utóbbi viszont a háttérben tevékenykedik. Mindketten értünk vannak, de vajon számít-e, hogy hogy néznek ki?

Smink a hadseregben

1980-tól nők is csatlakozhattak az amerikai hadsereghez, így nekik is jutottak a szabályokból. Érdekes módon elvárták tőlük, hogy sminkeljék magukat, de a szemhéjpúder és a rúzs színét meghatározták. Manapság speciális színkombinációkat is használhatnak, sőt, a hajukat is megnöveszthetik, ha megfelelően kifinomult frizurát készítenek belőle, továbbá hordhatnak ékszert, ha úgy tetszik.

Sok padlizsánvörös, vagy platinaszőke rendőrnőt látni manapság, de például többet számít-e a megítélésben az ő külsejük?

Megkérdeztük a Budapesti Rendőr-főkapitányság és a Honvédség sajtó osztályának munkatársait, hogy egyáltalán van-e bármiféle szabályozás, ami a rendőrök és a katonák külső megjelenését illeti.

Például fontos-e a hiánytalan fogazat, esetleg a piercing- és tetoválás nélküli létforma, vagy mindenki úgy néz ki, ahogy akar? 

A magyar rendőrök és az öltözködés

A Budapesti Rendőr-főkapitányság válasza alapján a rendőröket nem igazán fojtogatják az öltözködésüket illetően, sőt. Azt mondták, hogy a Rendvédelmi Hivatásetikai Kódex annyit ír csak elő, hogy

öltözködésük kulturált, a munkavégzéshez illő legyen, és kerüljék a szélsőségeket.

Azt, hogy mi számít szélsőséges megjelenésnek, a helyzetből adódóan döntik el, ami így, olvasva, semmit sem zár ki egyértelműen. A katonák náluk mindenképp több figyelmet kapnak, ha a külsejükről van szó, ezért a továbbiakban inkább rájuk koncentrálunk.

Szőrzet

Amerikai szőr

Amerikában a szakáll és a haj mindig is központi kérdés volt: 1841-ben ragaszkodtak a finoman, elegánsan trimmelt verzióhoz, de még a bajusz pontos méretét is meghatározták, 1893-ban pedig gyakorlatilag kérvényt kellett benyújtania a tengerészgyalogságnak azért, hogy megnöveszthessék a hajukat. Ez nem volt indokolatlan lépés, lévén, sok esetben nem adatott meg számukra az a luxus, hogy meleg vízben fürödjenek, vagy óraszám igazítgassák az arcszőrzetüket.

A magyar katonák szőrviselésre vonatkozó elvárásai hasonlóak, mint az amerikaiaknál. Megkövetelik tőlük a konszolidált megjelenést: hajuk nem takarhatja el a rendfokozatukra vonatkozó jelzést, továbbá

a tényleges katonai szolgálatot teljesítő katona szájszél vonaláig érő, ápolt bajuszt, 1,5 cm-nél nem hosszabb, ápolt szakállat, pofaszakállat, pajeszt viselhet. A parancsnok által megtiltható a szakáll viselete, ha az akadályozza a katonai tevékenység ellátását, veszélyezteti a katona életét, testi épségét, egészségét, illetve a szolgálati tevékenység biztonságát, továbbá, ha az nem felel meg az általános higiénés követelményeknek.

(És most képzeljék el a helyzetet, amelyben egy szakáll az ember életére törhet!) Nézzük tovább.

Tetoválás

Az Amerikai hadsereg és a tetkók

Az amerikai hadseregnél először 2003-ban bevezettek egy, mondjuk úgy, félszigorú szabályt, amelynek alapján a végtagoknak, vagy egyéb testrészeknek maximum 25 százalékát boríthatta tetoválás. 

2006-ban enyhítettek az elképzelésen, azóta már csak a nyakszirten lévő tetoválás mérete meghatározott (2,5 centi), és az, hogy egy ing-nyakkendő kombinációjú szerelésből, ha lehet, ne kandikáljon ki látványosan. 

Kénytelenek voltak elfogadni a tényt, hogy a 90-es években a tetoválás köré egész kultusz alakult, és mivel a társadalmi normák folyamatosan változtak (és változnak azóta is), ehhez inkább alkalmazkodniuk kellett, mintsem korlátozni azt. 

Tetoválás tekintetében a Honvédség annyit vár el, hogy ha van, az egyenruha alól semmiképp se tűnjön ki. Mivel egy katonának szolgálaton kívül is a titulusának megfelelő módon kell viselkednie, ezért kizáró ok, ha olyan szimbólumot visel magán, amely szélsőséges politikai eszméket sugallna (mondjuk egy náci jelkép), esetleg másokat megbotránkoztatna. 

Ékszer, piercing

Érdekes módon Amerikában az ékszer viselését akkor sem tiltják, ha az látható helyen van, nálunk azonban az egyenruhához egyszerűen tilos ékszert viselni. Kivételek persze itt is vannak: ilyen a karika- és pecsétgyűrű a férfiaknál, a nők pedig az egyenruha szellemiségéhez illő fülbevalót hordhatnak. Itt megint az egyenruhások ítélőképességére bízzák, hogy egy diszkrét, de divatos darabot viselnek, vagy egy katicás fülbevalót.

A piercing ugyanebbe a kategóriába tartozik, azzal a különbséggel, hogy nincsenek kivételek. Az arcon virító karikák és csillogó tárgyak egyrészt látszanak, a köldökben és intim helyeken lévőkről meg fölösleges is szót ejteni, elvégre ki akarna a mellbimbó-gyűrűjével fennakadni egy szögesdróton? 

Katonák sminkben? 

Az amerikai hadseregnél nem csinálnak nagy ügyet a külsőségekből, sokkal inkább foglalkoztatja őket a biztonság, a rend, fegyelem és a kohézió fenntartása. 

Sok esetben amúgy is technikai okokból (például a sisak kiképzése) fakadt egy-egy tiltás, így például a frizura finom rendszabályozása. Manapság a technikai feltételek teljesen mások a régieknél, így nincs szükség a hajdivat megszabására. 

Amerikában azt sem tartják kizártnak, hogy egyszer a transzneműeknek kedvezve a férfiaknak is hagyják a smink viselését,

elvégre, ha úgy nézzük, a terepszín is egyfajta sminknek számít. Nálunk ez egyelőre nem felmerülő kérdés, bár sosem lehet tudni, mit hoz a jövő.