Jake Newport egy 24 éves régésztanonc, aki most kezdte a mesterképzést. Most éppen hat hetet tölt a németországi Albersdorfban, hogy részt vegyen egy nem mindennapi régészeti kísérletben. A projekt lényege egyfajta időutazás, amely a mezolitikumba, vagyis az átmeneti kőkorszakba repíti a résztvevőket.

Tehát nagyjából 11500 évvel ezelőttre, amikor a legkorszerűbb tevékenységnek a vadászat és a gyűjtögetés számított. Newport a tudomány jegyében ősembernek áll.  Vagyis hat héten keresztül, önszántából visszautasít minden modern eszközt, és megtanulja az életben maradás művészetét, nélkülözve a mai technológiát és ruházati trendeket, mint például a cipőt.

Az egyetlen dolog, amit használatba vehet, az az esze. Ezzel kell túlélnie, miközben hitelesen eljátssza, hogy ő egy igazi barlanglakó, aki levadászási céllal közelít állatokhoz, és nem mellesleg kosarakat fon.

Saját kezűleg gyártott ágyon fog aludni, amelyet bőrökből rakott össze. Íjat és nyilat is készített, továbbá kovakővel is felszerelkezett, hogy túlélje azt a kegyetlen, vad világot, amely körülveszi őt. Szerencsére csak másfél hónapig kell kibírnia. 

Kipróbálná ezt?