Van egy olyan mérsékelten érdekesnek tűnő, de igazából történelmi jelentőségű hír, hogy Drake-től a One Dance című szám jelenleg vezeti a világ két legfontosabb slágerlistáját, az amerikait és britet. A Billboard Hot 100-on most a héten szerezte meg az elsőbbséget, azt pedig péntek este jelentették be, hogy egy hónap elsőség után a szám egy ötödik hétre is a leghallgatottabb dalnak bizonyult Nagy-Britanniában, többek között Adele-tól a Hello sikereit is bőven lepipálva.

Betennénk ide a szám videóklipjét, hátha ön még nem hallgatta meg (elégszer), de előbb egy fontos kérdés. Mi teszi a One Dance sikerét hallatlanná?

Az, hogy a számnak nincs is videóklipje.

Évtizedek óta alapvetés, hogy egy szám nem válhat világslágerré egy jó videóklip nélkül. Na ennek a korszaknak most már egyszer és mindenkorra vége.

Nem mellesleg a friss brit slágerlistán a második helyezett Calvin Harris és Rihanna új közös dala, és ennek sincs videóklipje, a harmadik helyezett Justin Timberlake-számnak pedig csak beharangozója van a Youtube-on, a hivatalos videóklip még nincs készen.

Természetesen a klipek aranykorában is megesett néha, hogy egy-egy szám kliptelensége ellenére némi sikert tudott elérni, de olyan, hogy a brit slágerlista első három helyezettje egy-egy klip nélküli dal legyen, valószínűleg a '70-es években fordult elő utoljára.

A változás oka nagyrészt valószínűleg az, hogy nyugaton a legtöbben most már online (legális) streamelő szolgáltatásokon keresztül fogyasztják a zenét, és ha ott úgyis rögtön megjelennek a friss új dalok, minek keresgéljenek klipet a Youtube-on. Úgy látszik, Drake és a többiek kezdenek rájönni arra, hogy dalaik sikere immár teljesen független a videóklip minőségétől vagy akár lététől, úgyhogy nem is pazarolják ilyesmire a promóciós keretet.

Video Killed the Radio Star, énekelne 1979-ben a The Buggles nagy sikerrel a rádiósztárok haláláról, ez volt az első videóklip, ami valaha lement az MTV-n 1981-ben annak beindításakor.

Robbie Williams 2009-ben Reality Killed the Video Star címmel adott ki lemezt a The Buggles egyik egykori tagjával, de úgy néz ki, nem találták el: nem a realityk adták meg a kegyelemdöfést a zenei videóknak.

Valaki lécci gyorsan írjon egy Streaming Killed the Video Star című dalt!

Klip nem kell hozzá!

Köszönjük.