Suffolk megye mezővárosában, Beccles-ben kapnak épp enyhe és kevésbé enyhe lefolyású idegösszeomlást a lakosok, mivel az utóbbi hetekben pávák uralják gyakorlatilag az egész életüket. Jól hallotta, pávák. Igaz, ezek az amúgy szép madarak sosem a szimpatikus viselkedésükről voltak híresek az emberek körében, de azért, lássuk be, van egy határ.

Ezt a határt lépte most át az a hét darab (vagy még annál is több) páva, akik alighanem az említett angliai kisváros megszállásával akarják tudatni a világgal, hogy lassan teljes uralmuk alá veszik a Földet. (Vagy csak simán iszonyú idegesítőek.)

Graham Elliot polgármester joggal aggódik, amikor Beccles lakosaiból csak úgy ömlik a panasz, sőt, apokaliptikus eseményekre hivatkoznak az említett ornitológiai viszontagságokkal kapcsolatban. Hogy mik ezek?

  • autók sérülnek meg;
  • növények fordulnak ki a földből;
  • továbbá hajnali 4 és 5 között a pávák rázendítenek. Tudják, milyen hangja van a pávának? Ilyen.

Ettől persze mindenki teljesen ki van borulva, nem tudnak mit kezdeni a túlbuzgó állatokkal, sőt, valójában azt sem tudják pontosan meghatározni, hogy hányan vannak. Körülbelül hétre becsülik a számukat, de majdnem biztosak benne, hogy jönnek majd még többen is.

A honnan és mi végre érkeztek ide, hová tartanak, vagy itt maradnak-e egyáltalán kérdéskört egyelőre rejtély övezi.

Mel Goodwin azt mondja, azért költözött ide az ország másik végéből, mert remélte, hogy itt csend lesz. Ehelyett folyamatosan pávaőrjöngést kell hallgatnia, nap mint nap, amitől úgy érzi, nem falun, hanem egy nagyvárosban lakik. A madarak a zajongáson kívül egyébként kifordították a kertjében lévő rózsákat (a földből), és egyéb károkat is okoztak.

Ezért egy ideje karácsonyi sült páva-receptek után kutat a neten. 

De mivel Mel Goodwin nem egy rossz ember, karácsonyi lakoma helyett szeretne inkább konszenzusra jutni a pávákkal, hogy mindenki ismét boldog legyen. 

De mit kellene ehhez tenni? 

Egy közeli farm tulajdonosa felajánlotta, hogy magához veszi a madarakat. Ehhez azonban be kellene őket fogni. Sajnos hiába a nagylelkű felajánlás, mégsem fűz sok reményt a dologhoz, mivel egyszer már megpróbálták. Az orvos, a polgármester és néhány helyi lakos hálókkal felfegyverkezve indult neki a kalandnak, de mindhiába. A pávák nem hagyják magukat. 

És az sem kecsegtet túl sok jóval, hogy ahogy egyre közeledik az emlegetett madarak tenyészidőszaka, úgy csökken a lakók türelme. 

Ön miként oldaná meg a pávakrízist?