Norma Bastidas egy 49 éves, kétgyermekes anyuka, akit 19 éves korában emberkereskedők vittek Japánba, hogy ott eladják egy gazdag férfinak, ma viszont ultramaratonokat fut, jótékonysági teljesítménytúrákat szervez.

Mint mondja, jól akar bánni saját magával, mert az élet sokszor kegyetlen volt hozzá. 

Bastidas Mexikóban született, édesapja 11 éves korában halt meg, innentől kezdve változott meg az élete. Anyja egyedül nevelte 4 testvérével együtt, majd az egyik rokona molesztálta.

Megerőszakolt a vak nagybátyám, akit ápoltam. 

– mesélte a CNN-nek. A trauma után pár évvel egy modellügynökség kereste meg, amiről csak utólag derült ki, hogy egy óriási kamu és emberkereskedők álltak a cég mögött. Bastidasnak Japánban kínáltak munkalehetőséget, amit végül elfogadott. A családja féltette, de elengedték, mondván, hogy ez az egyetlen lehetőség a kitörésre. Japánban viszont azonnal elvették a 19 éves lány útlevelét, bezárták egy szobába, közölték vele, hogy tartozik a repjegy árával, és a szállás sincs ingyen. Egy bárban kellett dolgoznia, és csak később derült ki, hogy licitáltak rá a férfiak, a legmagasabb összeget kínáló vihette haza. Egy üzletember meg is vette, a tulajdona lett. 

Bedrogoztak, megvertek. Elmentem a rendőrségre, de nem tettek semmit. Azt mondták én egy 'rossz lány' vagyok, mivel egy bárban dolgozom. 

Végül sikerült megszöknie, Kanadába menekült, férjhez ment, de Bastidas élete továbbra sem volt egyszerű. Elvált, magára maradt 11 éves gyerekével, akiről kiderült, hogy szembetegsége miatt akár meg is vakulhat. 

Ott maradtam kiszolgáltatott, egyedülálló szülőként egy 11 éves gyerekkel, elvesztettem az állásom. És az első ember, aki megerőszakolt 11 éves koromban pont egy vak rokonom volt. Túl sok volt ez nekem. Úgy tűnt, nem tudok szabadulni a múltamtól. 

Na, ez volt az a pillanat, amikor Bestadas besokallt, éjjelente járt futni, hogy ne hallja a gyereksírást. Meg akart szabadulni a stressztől, szó szerint kifutotta magából.

Mivel rengeteg gond szakadt a nyakába, rengeteget is futott, így mindössze fél évvel később már kvalifikálta magát a bostoni maratonra. 2014-ban pedig egy barátjával kitalálták, hogy bejárja a világ leghosszabb triatlon-útvonalát. A Cancún és Washington közötti távot jelölték ki, mivel ez az egyik legnépszerűbb szakasz az emberkereskedők körében. A túra összesen 65 napig tartott, Bastidas emberfeletti teljesítményt hajtott végre. Naponta 10 kilométereket, de akár maratoni távokat is futott, de volt, hogy  majdnem 200 kilométert biciklizett. A triatlonnal az emberkereskedelem és az áldozathibáztatás veszélyeire akarta felhívni a figyelmet.

Ma is ugyanezt próbálja elérni, pénzt gyűjt, saját tapasztalatai miatt pedig különösen fontos a jótékonysági munkája.