A közszolgálati rádió nemrég kezdett bele az arculatváltásba. Teljesen újragondolták a reggeli műsort, Buda Mártont Harsányi Leventére, Peller Mariannra és Szakál Mikire cserélték, de a zenei kínálat is megváltozott.

A rajongók erre negatív kommentekkel árasztották el az MR2 hivatalos Facebook oldalát. Az új irány keltette elégedetlenkedés új színtérre lépett: a tumblr-en indult el egy nyílt levél, ami sok tucat zenekar, művész, szervező, zenei szakember egyeztetését követően született.

A levél érdekessége, hogy olyan klubok és fesztiválok is a nevüket adták az egészhez, amelyek amúgy szoros üzleti kapcsolatban állnak a Petőfi Rádióval. Erről a kettősségről az Index zeneügyi blogja, a Stenk írt részletesebben.

De a nyílt levelet mogosztók között is voltak páran, akik továbbgondolták a kezdeményezést. A sima

Támogatom!

valamint

Nem akarom, hogy a Petőfi is arra a sorsra jusson, mint az m1.

továbbá

Vissza a feltörekvő könnyű zenét!

felszólalások mellett olyan kiírások is megjelentek, hogy:

Kovács Ákos nem írta alá... Véletlen lenne? Aligha. :D

Ennél több komolysággal a következőt jegyezte meg valaki:

Nem emlékszem a levelükre, amikor a Radio cafét, vagy az elvétve előforduló igényesebb rádiókat kinyírták annak idején. 

Volt olyan, aki azt javasolta, hogy egy ilyen levél talán a Punnany Massifnak sem ártana, utalva ezzel arra, hogy már ők sem olyanok, mint régen.

A levél megfogalmazásában és létrejöttében közreműködő sok tucatnyi zenekar közül megnéztük a legnagyobb rajongótáborral rendelkező formációk Facebook oldalát, hogy ott milyen kommentek születtek. A 188 ezres lájkoló bázissal rendelkező Punnany Massif posztját több mint 500 felhasználó osztotta meg, de csak alig több, mint 10 hozzászólás érkezett. Azokban is a régi Petőfit követelték vissza leginkább.

A 250 ezres Facebook táborral rendelkező Quimby posztja alatt már nagyobb volt a mocorgás. Volt olyan, aki azt írta, már nem is hallgat rádiót, volt olyan, aki arról nyilatkozott, már átszokott a Class FM-re, de olyan is volt, aki a Jezzy-hez pártolt. A már-már klasszikus "Ákos nem írta alá" poénon túl további hiányzókat is felfedeztek és többek között az Intim Torna Illegál, a Magashegyi Underground meg a Vad Fruttik csatlakozását kérték.

A 30Y egyik kommentelője rájött a változás okára:

A több ezres megosztás ellenére – ami egyenlő a nyílt levél aláírásával – a tábor egyik fele jó ötletnek tartja a kezdeményezést, de többen is akadnak, akik úgy ahogy van, halva született dolognak tartják az egészet, mert a Petőfi már sose lesz a régi.