Egyszerre van hőség- és viharriadó

2016.06.26. 16:04

Óvatosan válassza ki az esti meccsnézés helyszínét, mert bár este már nem lesz hőség, vihar viszont annál inkább lehet.

A meteorológiai szolgálat egyre több járásra ad ki első- és másodfokú riasztásokat vasárnap éjfélig. A hőség mellett az egész országban heves zivatarokra és felhőszakadásokra kell számítani.

8d60a355497deb6910b44a091a4c8ead.gif

Az ország keleti felében több járásban első- és másodfokú riasztások vannak érvényben. Ezeken a területeken már délután lehet olyan zivatar, amit viharos szél, jégeső és jelentős mennyiségű csapadék kísér.

A vasárnap éjfélig szóló veszélyjelzés szerint Budapesten, Pest, Baranya, Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Tolna megyében heves zivatar és felhőszakadás veszélye miatt narancssárga, vagyis másodfokú figyelmeztetés van érvényben. Emellett Győr-Moson-Sopron és Vas megye kivételével az ország többi megyéjében elsőfokú figyelmeztetéseseket adtak ki heves zivatar, illetve felhőszakadás veszélye miatt.

Hétfő reggelig nagyjából a Dunától keletre és a Dunántúl déli területein többfelé várható zivatar jelentős mennyiségű csapadék és viharos szél kíséretében. Helyenként intenzív zivatar és felhőszakadás is lehet, amely során 30-50 milliméternyi csapadék is hullhat. Az éjféli órákig átmenetileg 90 kilométer/óra feletti széllökéssel, illetve jégesővel (kis területen akár nagyobb, 2-3 centiméter átmérőjű jéggel) kísért zivatarokra is készülni kell.