Vannak hollywoodi mozik, amik nagyon nehezen állnak össze. Többször kell szereplőket castingolni, milliószor át kell írni a forgatókönyvet, újra kell tervezni a költségvetést, új befejezés kell és a többi. A közelmúltban épp a legújabb Star Wars-film körül alakult ki kisebb botrány. 

A Disney azzal az indokkal küldte vissza a kultikus sci-fi legújabb részét, hogy túl sötét lett, ennél lazábbat akarnak. Oké, minden joguk megvan hozzá, nincs mit tenni, kicsit átírják a kifogásolt részeket és újra felveszik azokat. Sokan elkezdtek ezen aggódni, hogy biztos rossz lesz, a Disney ezzel kiheréli a filmet. Legalább ugyanekkora para volt Az ébredő erő kapcsán is, aztán mégis mennyire bejött a cucc. Most sem kell félni az újraforgatástól, mert több filmnek is jót tett az utólagos buhera.

Kezdjük a sort egy mindenki által szeretett kultikus sci-fivel, a Vissza a jövőbe című filmmel. Az megvan, hogy eredetileg nem is Michael J. Fox játszotta volna a főszerepet? Pedig így volt. Eleinte nem tudták összeegyeztetni a forgatási időpontokat, főleg, hogy a színésznek amúgy is tele volt a naptárja a Családi kötelékek (Familie Ties) vígjátéksorozat miatt. Letettek róla, elkezdtek forgatni Eric Stolz-cal. Menet közben kiderült, hogy Stolz nem jó a főszerepre, úgyhogy valahogy megegyeztek a Fox Stúdióval, hogy Michael J. Fox a Vissza a jövőbe mellett ugyanúgy dolgozhat a vígjátéksorozaton.

Sőt!

Az első Rocky-film vége is más lett volna. Eredetileg a bokszolót alakító Sylvester Stallonét a rajongó tömeg a cipelte volna a tenyerén a nagy meccs végén. Mivel

elég hülyén nézett ki, ahogy az összevert Rocky Balboa bodysurfinggel,

ezért ezt a részt kivették, így sokkal életszerűbb lett a befejezés.

A Bosszúállók stáblista utáni jelenete megvan? Na, hát az sem volt gondosan előre eltervezve ám. Joss Whedon, a rendező az utolsó utáni pillanatban döntött úgy, hogy ez még kell. Már kész volt a film, mindenki leokézta, már majdnem el is küldték a mozikba, de végül a színészek kábé ennek a jelenetnek az elkészítéséről estek be a vörös szőnyeges premierre.

Ugyan még a második Bosszúállók-filmet, az Ultron korát is többször újra kellett forgatni, de még így is istenes helyzetben voltak ezek a filmek, hisz mondhatni simán elkészültek, aztán szétrepesztették a mozikasszákat. Voltak ennél milliószor melósabb hollywoodi alkotások, amikkel ezerszer többet kellett szívni. 

Itt van a Sráckor,

ami 12 évig készült, mert a film egy az egyben lekövette egy fiú felcseperedését. Nem trükköztek az utómunka során a digitális technikával, nem használtak gyerek, kamasz és felnőtt színészt ugyanarra a szerepre, csak fogtak egy srácot és vele forgattak több mint egy évtizeden át. Persze nem megállás nélkül, de akkor is.

A Simpson család - A film sem két pillanat lett összerántva.

Egész pontosan 9 év kellett hozzá, hogy moziba kerüljön az animációs sorozat mozis változata. Mi tartott ennyi ideig? A Fox 1997-ben zöld lámpát adott a filmnek, de az eredeti szinkronhangokat csak 2001-ben sikerült leszerződtetni. Aztán 160 (!!!) forgatókönyv született még mielőtt el kezdték volna rajzolni, ami szintén évekig tartott.

Az Avatar sem forgatta le magát csak úgy. James Cameron 10 évet ölt ebbe a filmbe. Eleinte úgy tervezte, hogy a Titanic után egyből neki is lát a sci-finek, de várnia kellett. Több évnyi munkát öltek a forgatókönyv tökéletesítésébe, a Na'vi nyel kialakítására, na meg persze a speckó effektek fejlesztésére.

De megérte a sok szenvedés, mert a 9 Oscar-jelölésből hármat meg is nyert, plusz tonnányi pénzt is hozott.

Oké, ezek a filmek elkészültek és kasszát robbantottak. Bezzeg A magányos lovas. Az a Johnny Depp-film, amiben a színész ugyanazt csinálja, mint A Karib-tenger kalózaiban, csak épp a kietlen sivatagban. Ezt 250 millió dollárból sikerült tető alá hozni, aztán csak 260 milliót hozott. De nem ez a koszos 10 millió dolláros haszon volt a legnagyobb bukta. Van egy 2 millió dollárból készült film, amiért kábé 10 ember adott ki pénzt. Egy hétig játszották és összesen 30 dollárt termelt. Ez a Zyzzyx Rd. magyar címe is van: Út a világ végére.

A leghisztisebb filmsztárok őrült igényeivel és lehetetlen viselkedéseivel majd legközelebb foglalkozunk.

A cikkhez az alábbi forrásokat használtuk: movieplot, hollywood.com, imdb.