Polgármesterként csinált karriert egy minnesotai kutya

2016.08.25. 12:20

Duke-nak, a 9 éves pireneusi hegyikutyának van orra a politikához. Augusztus 20-án, szombaton immár harmadszorra választották meg polgármesternek egy Cormorant nevű minnesotai kisvárosban. A négylábú ezúttal is óriási fölénnyel diadalmaskodott. Gazdája, David Rick szerint mindenki rá szavazott, leszámítva azt az egy voksot, ami a barátnőjére, Lessie-re érkezett.

Duke kimagasló elfogadottsági rátával rendelkezik
Duke kimagasló elfogadottsági rátával rendelkezik
Fotó: Facebook

A nagy esemény tiszteletére fekete cilindert viselő Duke teljesen megérdemelten nyerte meg a választást. Második ciklusa után az egyik legnagyobb elfogadottsági rátával büszkélkedhetett az egész országban.

„Nem tudom, kinek lehetne esélye ellene. Nagyszerű dolgokat tett a közösségért”

– vélekedett egy helybéli.

A kampány hajrájában Duke túlzottan elfoglalt volt ahhoz, hogy interjút adjon, de sajtósai szerint nagyon is készen áll arra, hogy egy újabb évet töltsön a város élén.

Mindenki imádja a kisvárosban
Mindenki imádja a kisvárosban
Fotó: Facebook

Az Egyesült Államokban rajta kívül egyetlen olyan kutya sincs, aki polgármesterként csinált karriert, ugyanakkor nem példa nélküli, hogy állatok induljanak különféle választásokon. 

  • Házisertés: A Youth International Party nevű párt 1968-ban szimbolikus jelleggel egy Pigasus nevű házisertést indított az amerikai elnökválasztáson. A nagy áttörés azonban elmaradt, mert kampánybeszéde során (amit valaki más mondott el helyette) több támogatójával együtt rendbontás gyanújával vette őrizetbe a rendőrség.
  • Kecske: A szatirikus McGillicuddy Serious Party nevű párt az Új-Zélandhoz tartozó Waiheke-sziget választására nevezett be egy kecskét. Az egyik versenytársa egy sündisznó lett volna, de neki végül nem jött össze a dolog, mert érvénytelennek találták a jelölését.
  • Kutya: Bosco, a labrador-rottweiler keverék 13 évig volt a kaliforniai Sonul -csak tiszteletbeli  -polgármestere. A hivatalban töltött ideje alatt lehetőséget kapott, hogy a kínai konzulátus előtt tartson beszédet, majd a szabadság és a demokrácia jelképévé vált.
  • Macska: Hanket, a macskát 2012-ben viccből indították a virginiai szenátusi választáson, ennek ellenére egészen szép eredményt ért el: a harmadik helyre futott be 7300 szavazattal.
  • Majom: Tio, a majom 1988-ban indult Rió polgármesteri címéért. Összesen 400 ezer szavazatot gyűjtött, azokat viszont nem fogadták el. Nyerni mondjuk amúgy sem tudott volna, mert ez szintén csak a harmadik helyhez volt elegendő.

Via The Daily Mail