Különös árverésre készülnek a wisconsini Beloit városában, ahol egy Mike Martin nevű, nyugdíjas villanyszerelő gyűjteménye kerül kalapács alá. A férfi az 1990-es évek vége óta hatvan próbababát gyűjtött össze, és újított fel otthonában. Mindegyikre koktélruhát adott, arcukat élethűnek szánt sminkkel látta el, a mellüket pedig óriásira fújta.

Az egész azzal kezdődött, hogy Mike adott egy partit a katonatársai és családtagjai számára, amiben felidézték a régi időket. Néhány beöltöztetett babával akarta feldobni a hangulatot. Csakhogy a vendégek elmentek, a babák iránti érdeklődése viszont megmaradt – számolt be az esetről a Milwaukee Journal Sentinel

Az évek során a gyűjteménye akkorára nőtt, hogy a babák már otthona minden sarkában felbukkantak. Felesége és két gyermeke kénytelen-kelletlen tűrt. Lánya, Lisa így foglalta össze a dolgot:

anyu elviselte. De egy fikarcnyit sem tetszett neki a dolog.

A tizedik után azt hittük, hogy nem hoz többet haza, aztán mindig talált újabbat és újabbat.

Amikor szert tett egy-egy példányra (garázsvásárokon, internetes árveréseken) Martin négy-öt napot töltött azzal, hogy kicsinosítsa őket. A hajukat kifésülte, kaptak ruhát, és drága kiegészítőket. A mellüket addig fújta, amíg strandlabda méretűek lettek. 

És most?

Martin júliusban hunyt el, Alzheimer-kórban. A különös gyűjtemény a családjára szállt, így kerül árverésre – mert érdekes, de sem Martin özvegye, Maxine, sem gyermekei nem tartanak igényt rá. Hogy miért?

El tudja képzelni, hogy hazaér, és ez várja otthon, a sötét fürdőszobában?

Az aukció augusztus 30-án kezdődött, és szeptember 8-ig tart. A babákra 12 dollártól 70-ig lehet licitálni (körülbelül 3300-20000 forint). A ruhák külön-külön is eladóak.