Egy New York-i lány, a 19 éves Kerry Stoutenburgh a családjával és barátjával vakációzott a marylandi Cecil megyében, ahol augusztus 20-án ugrott bele egy helyi patakba, hogy úszkáljon kicsit. Akkor még senki nem sejtette, mekkora árat fog fizetni érte. A vízben összeszedett egy ritka parazitát, ami 11 nap alatt végzett vele.

A lány panaszai egy héttel a fürdés után kezdődtek, hányingere volt és egyfolytában fájt a feje. A szülei kórházba vitték, de úgy tűnt, nincs komolyabb baja, ezért ellátását követően haza is engedték. Állapota ezután még rosszabbra fordult, így további vizsgálatok következtek. Az orvosok agyhártyagyulladásra gyanakodtak, a tesztek azonban rámutattak, hogy valami más ok állhat a háttérben.

11 nap múlva meghalt

A fertőzés közben akkora pusztítást végzett, hogy Kerry Stoutenburgh életét már nem lehetett megmenteni, augusztus 31-én meghalt. Mint kiderült, tüneteit egy ritka agyevő amőba okozta.

„Ez egy katasztrofális fertőzés, ami különösen gyorsan jut el a végzetes szakaszba”

– nyilatkozta dr. Carol Smith orvos.

orron át támad a parazita

Az édesvizű tavakban és folyókban tanyázó amőba az orron keresztül jut be az ember szervezetébe, majd megtámadja az agyszöveteket. A fertőzés annyira gyors lefolyású, hogy az első tünetek jelentkezése után öt napon belül végezhet áldozatával. Súlyosságát jól mutatja, hogy halálozási aránya 97 százalék fölött van. Az Egyesült Államokban 1962 és 2015 között 138 fertőzést észleltek, de a betegek közül csak hárman maradtak életben. Ha nem tudja elképzelni, hogy néz ki egy ilyen parazita, itt egy videó is róla:

Kerry Stoutenburgh családja számára az interneten indult adománygyűjtés

„Kerry gyönyörű lélek volt, kívülről és belülről egyaránt. Túlzottan hamar távozott erről a világról, de emléke örökké velünk marad.”

– írták róla az oldalon.

A filmrendezőnek tanuló tini elvesztése barátját is borzasztóan megviselte. Cody Phillips az Instagramon vett búcsút szerelmétől. 

„Annyira fáj a szívem. Kerry, úgy szeretlek, hogy az felfoghatatlan. Nyugodj békében, te gyönyörű, vicces, bájos ifjú hölgy.”

Via The Daily Mail