Nemrég kijött egy kutatás, amely szerint a mai fiatalok, fiatal felnőttek fizetési elvárása bizony nettó 400 ezer forint, erre pedig jött a sok reagálás, hogy bizony ez durva túlzás.

Vajon utánaszámolt már valaki annak, hogy vajon irreális-e a 400 ezer forintos nettó fizetésigényük?

Mi kiszámoltuk, mire megy el havonta a pénz, és

hogy boldogul egy fiatal, aki kezéhez veszi papírjait, és egyedül akar nekivágni az életnek.

Nézzünk meg egy olyan fiatalt, aki friss diplomásként menedzser pozícióban helyezkedik el, mire van szüksége a lakás fenntartásához, munkájához. Azért ezt nézzük, mert manapság ha valaki végez a főiskolával, egyetemmel általában bármilyen pozícióra jelentkezik, a multik menedzsernek veszik fel: ügyfélkapcsolat, HR, marketing, projekt, műszaki - mind menedzser. 

  • Albérlet: ha egyedül költözik garzonba 140 ezer, ha többen laknak egy lakásban 70 ezer forint rezsivel együtt Budapest frekventált részein.
  • Telefonszámla, mobilinternettel: 8 000 forint.
  • Otthoni internet, kábeltévé: 5 700 forint.
  • Tisztítószerek, kozmetikumok: 10 000 forint.
  • Bérlet: 9 500 forint.
  • Napi kajakeret, 30 napra számolva 3500 forinttal (700 forint reggeli, 300 forint kávé, 1500 forint ebéd, 1000 forint vacsora): 105 000 forint.
  • Ruhát is kell néha vennie legyen erre egy havi 10 000 forintos keret.

Alanyunknak, ha többedmagával él, legalább 218 ezer forintot kell megkeresnie nettóban ahhoz, hogy jusson mindenre a hónapban, de ha egyedül szeretne költözni (ami már luxusnak számít), az már 288 ezer, kerekítve legyen 300 ezer forint. 

Egy kezdő menedzser átlagfizetése Budapesten 180-210 ezer forint között mozog.

Akkor még nem is beszéltünk olyan dolgokról, hogy például szeretne kötni magának biztosítást, hitelezni egy lakást, autót, néha elmenni utazni egyet, félretenni, sportolni, ne adj isten bulizni, dohányozni, és máris ott a maradék 100 ezer forint. 

  • Életbiztosítás: 6000 forint.
  • Lakáshitel törlesztő, vagy lakáselőtakarékosság: 30 000 forint.
  • Autó törlesztő, vagy előtakarékoskodás: 25 000 forint.
  • Egy hétvége Rómában: 55 000 forint.
  • Egy havi dohányzás, napi 1 doboz cigarettával: 35 000 forint.

A háztartási gépekről, és műszaki cikkekről sem szabad megfeledkezni, ezek is fogyóeszközök, 3-5 évente sajnos cserélni kell, egy hűtő, mosógép, tűzhely sem áll meg 80-100 ezer forint alatt. A munkához kell laptop, vagy asztali gép, ez sem elhanyagolható összeg.

Nem világtól elrugaszkodott tehát a fiatalok elvárása, hogy 400 ezer forintos nettó fizetésük legyen.

Persze nem valósul meg, de mint elvárás, nem túlzó. Ez az az összeg, amiből már önállóan lehet boldogulni Budapesten. Persze szerencsés, ha valakinek a szülei tudnak segíteni, de ha mondjuk valaki tényleg önállóan áll neki az életnek, semmi hátszéllel, akkor ezekkel kell számolnia. Könnyíthet persze a történeten, ha már van párkapcsolata valakinek, és ketten dobják össze amijük van, de manapság ez is nehéz dió, sajnos a statisztikák azt mutatják, nehezen bírják egymás mellett az emberek, és egyre több szingli lesz a jövőben.

Nyilván minden eset és elvárás egyedi, a kalkulált árakat a közepes csomagokból állítottuk össze. Mindent meg lehet oldani olcsóbban, és drágábban is - átlagos, nyugati gondolkodású igényekhez mérten számoltunk, friss diplomás fiatalok segítségével. Az átlagfizetés adatait a Profession.hu bériránytűjével kaptuk.

Ön szerint irreális a 400 ezres nettó fizetés?

és akkor a valóság: AZ ÁTLAG BUDAPESTI

Nagyjából 180-210 ezres nettó fizetésekről beszélhetünk ebben a szegmensben, azt is megnézzük, hogy ez mire elég a valóságban, avagy hogy lehet kiokoskodni azt, ami valójában 400-ból lenne ildomos.

  • Albérlet: 30 évesen is még lakótársakkal élünk Budapesten, havonta rezsivel egy jobb helyet kifogva ár/érték arányban is 60 ezret költünk.
  • Bérlet: 9500 Forint, ha szerencsénk van a munkáltató fizeti, de mondjuk ez sem jellemző már, így kikerülhetetlen.
  • Kaja: ezen spórolunk a legtöbbet, a 3500 forintos napi büdzsé luxus, vigyük le szépen 2000 forintra, 200 forintos Fornettivel, 300 forintos kávéval, 1000 forintos ebéddel és 500 forintos vacsorával számolva. Ez így 60 ezer forint.
  • Ha minden tusfürdővel, mosogatószerrel, fogkrémmel, takarítószerrel spórolunk, akkor ezek költsége is havonta levihető 5400 forintra.
  • Telefonálni márpedig kell, ezt sem ússzuk meg már 6000 forint alatt.
  • Internet és tévé is kell otthonra, ez még mindig 5700 forint a legkedvezőbben. Ez mondjuk ha már ketten lakunk valakivel, felezhető, 2850 forint.

Ruhát pedig akkor veszünk, bulizni, mozizni akkor megyünk, ha ezen felül marad. A cipővel, az utazással, és a félrerakással ugyanez a helyzet.

A legolcsóbban kihozható normál életszínvonal a mi kalkulációink szerint 143 750 forintba kerül,

ha hihetünk a statisztikai adatoknak, körülbelül havi 40-60 ezer forint "szabad" összeg marad a zsebben. De ez könnyen elrepülhet egy-egy havariára, mint fogorvos, gyógyszerek, randi. A számítás még mindig Budapest, és még mindig egy önálló emberre vonatkozik.

Ön mennyiből gazdálkodik?