1

Most képzelje el, hogy nem tud elképzelni semmit!

2016.09.18. 09:42 Módosítva: 2016.09.18. 09:42

Látja maga előtt, amint megnyeri a lottó ötöst, egy kék unikornis hátán lovagol a felhők fölött, mire hirtelen máris a fitt és fiatal Bud Spencerrel hagymásbabozik?

Van, akinek ezekhez, de egy piros háromszög vizualizásához sincs fantáziája.

Ezt a jelenséget úgy hívják, hogy afantázia (aphantasia). Ez onnan jött elő, hogy a Firefox böngésző egyik atyja a facebookon bejelentette, hogy ő ettől szenved. 

A kutatók se tudják 100%-os biztossággal megmondani, hogy mi okozza az afantáziát. Ennek az is az oka, hogy nagyon kevés embernél tapasztaltak ilyesmit, pedig egészen az 1880-as évekig is visszanyúltak, hogy találjanak valamit. Stephen Kosslyn neurológis elmondta, hogy nagyon nehéz olyan pácienst találni, akinek TÉNYLEG afantáziája van.

2015-ben jelent meg egy tanulmány a New York Times-ban, amiben az szerepelt, hogy ha az MX nevű páciensnek megmutatták Tony Blair fotóját, akkor az MRI-n látszott, hogy aktivizálódott az agyának az a része, amelyiknek ilyenkor kell, de amikor arra kérték, hogy képzelje is maga elé a brit miniszterelnököt, akkor nem történt semmi, a műszereken sem lehetett látni semmi változást.

Egyelőre kevés írás van a jelenségről. Stephen Kosslyn azt mondja, hogy az agy több különböző területe felel a vizualizációért, mert van ami a színekért, van ami a elhelyezkedésért felel. De, hogy mi okozhatja azt, hogy ezek a területek ne lépjenek működésbe, egyelőre nem tudni.

Az afantáziában szenvedő emberek nagyon sokáig nem is feltételezhetik, hogy valami nem stimmel velük. Leginkább ahhoz hasonlítható ez, mint amikor valaki nem ismer fel valakit, mert rossz az arcmemóriája.

Azzal, hogy Blake Ross, a Firefox egyik atyja most kijött ezzel, hogy afantáziája van, talán nagyobb figyelmet kap a "betegség", és több kutatás is születhet a téren. Stephen Kosslyn neurológus ebben bízik.

Independent