„Akkor menjen a McDonald's-ba!”

Ezzel a mondattal zárta le a vitát szeptember 13-án, este hét körül a Black Cab Burger egyik, a pult mögött álló alkalmazottja  az aliglátó Tanai Csabával, akinek valójában semmi extra kívánsága nem volt: egy barátjával együtt be akart menni az étterembe, vacsorázni. A gondok mégis ezzel a nem túl nagyratörő tervvel kezdődtek. 

Hogy mi volt a probléma? Vakvezető kutyával szerettek volna bemenni.

Tanai elmondása szerint a fent említett alkalmazott, amint meglátta őket, a pult mögül odakiabált, hogy a helyiségbe tilos bejönni kutyával. Ekkor visszakérdeztek, hogy a tiltás vakvezető kutyára is érvényes-e, amire igent mondtak, ezzel indokolva: 

„nem tudunk kutyának helyet adni, mert a konyha nyitott, és egy légtérben van az étkezőrészleggel″.

Tanai ekkor megkérdezte, hogy akkor egy McDonald's-ba miért mehet be kutyával annak ellenére, hogy ott is egy légtérben van minden: ha úgy nézzük, a taknyos, kéz nélkül tüsszentő gyerek és a sajtburgert csomagoló alkalmazott is. Erre azt a választ kapta, hogy menjen inkább a McDonald's-ba, amennyiben ilyen igényei vannak. 

Az igény esetükben egyébként nem csak annyi volt, hogy a kutya is betehesse a lábát a helyiségbe - amihez amúgy jogszabályban előírtak szerint is joguk van - , hanem hogy a két férfi időben ételhez jusson. Mivel mindketten cukorbetegségben szenvednek, és rendszeresen inzulinozzák magukat, ezért nagyon fontos, hogy megadott időközönként ehessenek.

Aztán?

Két nappal később a burgerező tulajdonosa a Facebookon kezdte el keresni Tanait, a vendéglátóhely oldalának segítségével.

Miután megtalálta a férfit, neki is írt. Felajánlott neki egy ingyen ebédet kárpótlás gyanánt, azonban levelében már más is hangsúlyt kapott, így például az, hogy a kollégák elmondása alapján

a kutya takarásban volt, ezért nem látták, hogy vakvezető.

Tanai elmondta, hogy ezt már a helyszínen tisztázni próbálta, sikertelenül. Fordulat: megkeresésünkre Tóth József ügyvezető azt mondta, hogy valójában azonnal ki akarták szolgálni a két férfit, amint meglátták, hogy a kutyán hám van.

Nagyon sajnáljuk az esetet. Mivel én személyesen nem voltam jelen, és a kamerát visszanézve hang sajnos nincs, csak a személyzet elmondására támaszkodhatok. Ők azt állítják, hogy két úr bejött, a pult miatt csak azt látták, hogy az egyikük kezében póráz van. Ekkor szóltak, hogy kutyát sajnos nem szabad behozni, mert egy légtérben van a konyha a vendégtérrel, fáradjanak a teraszra, kimennek és felveszik a rendelést. Erre az urak nagyon bedühödtek és elkezdtek hangosan bosszankodni. Közben a pultos észrevette, hogy hám van a kutyán, rájött, hogy segítőkutya és már vette volna fel egyből a rendelést. Állításuk szerint ekkor a két úr már nem állt szóba velük és távoztak. Nagyon sajnáljuk, ha Tanai urat megbántottuk. Közzé is tettünk a Facebookon egy levelet, melyben leírtuk álláspontunkat, és meghívtuk Tanai urat egy ebédre/vacsorára, hogy a rossz emléket jóvátehessük, de egyelőre nem kaptunk választ.

Kinek van igaza?

Tanai azt mondja, lelkileg nagyon megviselték a történtek, és szerinte hiába mondják, hogy  - a hely videófelvétele alapján megállapított - 45 másodperc kevés egy ilyen szituációhoz, szerinte éppen elég volt arra, hogy mindez megtörténjen. 

Mit kellett volna tennem? Maradtam volna még ott? Minek? Kizavartak, hiába állítják, hogy nem. 

Szerinte ez nem egy olyan helyzet, amit egy egyszerű vacsorával helyre lehet hozni, hanem sokkal súlyosabb problémák állnak a háttérben. Úgy gondolja, az emberek nem fogadják el, hogy egy vakvezető kutya a látássérültnek az élethez szükséges eszköz. Azt tervezi, hogy az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz fordul az ügy miatt.

Arra a kérdésre, hogy hajlandó-e elfogadni a burgerező ajánlatát és elmegy-e az ajándék vacsorára, azt mondta: 

köszönöm, de már elment az étvágyam. 

Nem ez az első eset

Tanai Csaba gyerekkora óta látássérült, jó ideig gyengénlátó volt, mára azonban aliglátónak számít, ami azt jelenti, hogy szemével gyakorlatilag csak fényt és annak irányát érzékeli.  Ahogy ő fogalmaz, az élet olyan, mintha minden nap egy koszos nejlonzacskón keresztül nézné. 

2007 óta közlekedik vakvezető kutyával, az előző labrador nyugdíjba vonulása óta a csokiszínű Boncával. 

Elmondása szerint nem ez az első eset, hogy a kutyája miatt hozzák kellemetlen helyzetbe.

A Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége olykor szervez kirándulásokat vakok és gyengénlátók számára. Egyszer el akartam menni velük én is, de a helyszínen közölték velem, hogy a kutya miatt nem mehetek, mert vele egy csomó helyre nem tudnánk bejutni.