Az elméleti fizikus Stephen Hawking a SETI (=Search for Extra-Terrestrial Intelligence/Földönkívüli intelligencia keresése) képviseletében arra figyelmeztette az emberiséget, hogy nincs kizárva annak a lehetősége, hogy a földönkívüliek rosszindulatúan közelednének felénk, amennyiben megtudják, hogy létezünk.

A csillagászok régóta vallják, hogy az idegenek egyszer csak benépesítik az egész űrrendszert, arról azonban eddig kevés konkrét elgondolás volt, hogy vajon miként viszonyulnak majd hozzánk.

Hawking egy, a közelmúltban megjelent online kisfilmjében beszélt arról, hogy nagy esélyt lát rá, hogy ezek a lények veszélyesek.

Az emberiség ugyanakkor rendszeresen teszi ki magát ennek a veszélynek. Hawking szerint, mivel fogalmunk sincs, mi van odakint, simán elképzelhető, hogy az összevissza küldött műsorszóró jeleinkkel eláruljuk a létezésünket és az élőhelyünket, mire az idegenek bedühödnek, beizzítják a csillagközi tüzérségeiket és elpusztítanak minket.

Persze az is lehet, hogy egy utópisztikus, csodás paradicsomban élnek, amelyről mi mindig csak álmodtunk. Egy olyanról, ahol a béke az igazi érték, és ahol nagyjából annyira érdekelnénk őket, mint minket a baktériumok.

Vagy épp ellenkezőleg. Kicsi az esélye ugyanis, hogy ne létezzenek nálunk sokkal fejlettebb élőlények, akik akár több milliárd évvel előttünk járnak, és mivel gőzünk sincs a valódi szándékaikról, semmiben sem lehetünk biztosak.

Hawking azt mondja, azért érzi indokoltnak, hogy figyelmeztesse az embereket ennek a lehetőségére, mert minden darwini rendszerben előfordulhat agresszió, ami ki tudja, mit vált ki egy társadalomból.

Azon kívül, hogy óvatosságra int, előrevetíti azt is, hogy egyszer, a jövőben, akár mi is képesek leszünk elkapni jeleket egy másik bolygóról. Pont erre találták ki egyébként a SETI-t, amely során óriás rádióantennákat használnak annak érdekében, hogy idegen adásokat tudjanak elkapni.

Ha pedig elkapunk egy aprócska jelet, az emberi kíváncsiságból (is) fakadóan feltételezhetjük, hogy tuti lesz valaki, aki azonnal válaszol rá, amivel  - és ez Hawking legnagyobb félelme - rögtön elárulnánk, kik vagyunk és hol élünk.

De persze szerinte mostanra késő ezen izgulni, mert már a második világháború óta küldözgetjük a televíziós műsorszóró jeleinket, a magas frekvenciájú rádióhullámainkat és radarjaink is vannak, így voltaképpen elkerülhetetlen, hogy ne szivárogtassunk információkat magunkról valahova, valakiknek.

Szerencsére ezek a jelek azért elég gyengének minősülnek a tekintetben, hogy fényéveken íveljenek át (a leggyorsabb rakétánknak is 80 ezer évébe telne, hogy eljusson a legközelebbi csillagig). Következésképp a földönkívülieknek a mieinknél sokkal komolyabb felszereléssel kellene rendelkezniük ahhoz, hogy könnyedén befogadhassák a véletlenül elküldött üzeneteinket. Ha pedig tényleg rendelkeznek velük, akkor úgyis képesek lennének elpusztítani bármit. A Földünket is.

A Nasa nem igazán izgulja túl Hawking elképzelését a jövőbeli viszonyokról, sőt. 2008-ban egy Beatles dalt sugároztak a Sarkcsillag irányába, ami nagyjából négy évszázad múlva fog odaérni. Felmerül tehát a kérdés, hogy vajon a Nasa ennyire elővigyázatlan az angol zenére gerjedő idegenek támadásait illetően vagy esetleg Hawking parázza túl ezt a kérdéskört.

Ön mit gondol?

Forrás: The Guardian