Egy 22 éves végzős joghallgató lány, az angliai Herefordi Credenhillben élő Sam Hemming 2016. július 26-án, barátjával együtt autóbalesetet szenvedett: egy autópályán haladtak, amikor a kocsi egyszer csak megpördült, majd velük együtt fejre állt.

A 21 éves fiú kisebb zúzódásokkal megúszta a balesetet, Hemming azonban teljes erőből nekicsapódott az autó ablakának, ettől súlyos fejsérülést szenvedett, elvesztette egyik fülét, és a nyakában négy csont elemeire tört szét. 

A lányt helikopterrel szállították kórházba, majd egy hat órás műtétet követően mesterséges kómába helyezték, onnantól kezdve gépek tartották életben.19 nap telt el, mire az orvosok megállapították, hogy olyan súlyos agykárosodása van, hogy gyakorlatilag semmi esélye nincs a felépülésre. 

Ilyen esetekben gyakran döntenek úgy, hogy az illetőt lekapcsolják a gépekről, általában egymás után háromszor próbálják meg - ezzel adva esélyt a szervezetnek arra, hogy magától működésbe lépjen. Hammingnél is emellett döntöttek, ugyanakkor a szülőket nem sok jóval kecsegtették.

Miután anyja és apja elbúcsúzott a lánytól, az orvosok lekapcsolták a gépet. Ismét háromszor próbálkoztak, az utolsó alkalomnál azonban az egyik ápoló egy jéghideg törlőkendővel megtörölgette a lány lábát.

Ekkor lépett működésbe az agy, amelynek hatására Hamming nagylábujja megmozdult. 

Az orvosok csodának titulálták az esetet, és végül amellett döntöttek, hogy továbbra is mesterséges kómában tartják a lányt, aztán meglátják, mi lesz. Napokkal később tracheotómiát végeztek rajta (ez egy olyan műtéti eljárás, amelynek során mesterséges nyílást képeznek a légcső és a külvilág között), onnantól kezdve pedig, miután újra levették a gépekről, magától is képes volt lélegezni.

Hamming még további három operáción esett át, majd, noha teljesen hihetetlennek tűnik, csupán 8 hét után hazaengedték a kórházból.

A különlegesnek tekinthető élethelyzet tulajdonképpen a lány agyszerkezetének köszönhető. További vizsgálatok megállapították ugyanis, hogy csak az agy egyik része volt halott, a másik (amit amúgy normális esetben nem használunk), sértetlen maradt. Ez mondjuk nem indokolná, hogy a másik agyrészt bármikor is képes lesz majd használni, Hamming azonban mégis tudta, és tudja azóta is. (Ha akarjuk, inkább ezt nevezhetjük csodának). 

Az addig nem használt agyrésznek hála, újra megtanult járni és beszélni, míg az idegsebészek teljesen rá vannak pörögve a témára, és ki akarják deríteni, mégis hogy lehetséges ez. 

Sam Hamming azóta fizioterápiára jár, és ahogy a baleset előtt, úgy továbbra is ügyvéd szeretne lenni.