GettyImages-130406499

Fiút akar? Házasodjon milliomossal!

vik
2016.10.23. 22:03

Amióta világ a világ, a nők hajlamosak mindenféle praktikát bevetni annak érdekében, hogy olyan nemű gyerekük szülessen, amilyet már évekkel azelőtt elhatároztak. A teherbe esés előtt ezért kiolvassák az egész internetet, baba-mama magazinokat bújnak vagy egy sámánnal konzultálnak, bízva abban, hogy megismerik

a tökéletes receptet.

Egy nem is olyan friss tanulmány szerint  a tökéletes recept a pénz, illetve annak hiánya. Tehát, amennyiben sikeres, gazdag, jómódú férjet választ magának a nő, 65 százalékkal nagyobb az esélye arra, hogy fiúgyereke lesz, de fordított esetben csak maximum lány jöhet szóba. Több tanulmány is igazolja, hogy a szegény sorsú parasztembernek inkább lányai, míg egy nagy tekintélyű felső vezetőnek inkább fiai születnek. 

A nyúlméhtől a herevezeték elkötéséig

Hogy jutottunk el idáig? A középkori elképzelések szerint a fészkelődés volt az egyik legkiválóbb módszer a születendő gyermek nemének befolyásolására. Eszerint a nőnek érdemes volt a férj fejét keleti irányba fordítania szex közben, ha fiúgyerekre vágyott. Aki azonban ezt az ördögtől valónak tartotta, az egy rendkívül ízletes koktéllal lepte meg az urát, amelyet vörös borból és egy nyúl méhéből készített szeretettel.

A 18. század egyik francia anatómusa, bizonyos Michel Procope-Couteau nem aprózta el, szerinte ahhoz, hogy fiút nemzzen a férfi, meg kell válnia a bal heréjétől, és azzal a probléma meg is oldódott. Mindezt a L'art de faire des garçons (A fiúgyermek készítésének művészete) című írásában elemzi részletesen, amelyben minden férfit biztosít arról, hogy az ominózus beavatkozás nem fáj jobban egy egyszerű foghúzásnál. 

Csinálja utánuk, ha tudja!

A legtermékenyebbnek tekinthető nő (a neve nem ismert) egy Shuya városában élő, orosz parasztember neje volt. 1707 és 1782 között élt, és majdnem 69 gyereknek adott életet. Noha gyereket szülni azért kicsit fárasztóbb, mint elkészíteni, de tény, hogy Dzsingisz Kán 1222-es haláláig majdnem kétezer gyereket nemzett, ami alapján mára nagyjából 16 millió ükükükük-gyereke élhet a világon.

Mit ír az internet? 

Sokat nem változtak a praktikák és babonák a 18. század óta. Van, aki az asztrológiára esküszik, más a holdfázisokra, de van, aki szerint a nőnek a párna sarkát kell rágcsálnia együttlét alatt és/vagy után, ami miatt tuti, hogy fia fog születni. Állítólag befolyásolják a sikert a vitaminok, a köhögéscsillapítók és az, ha fehérneműt cserélünk. Aki lányt szeretne, annak pedig érdemes rossz időben szexelnie a férjével, de vállalnia kell a kockázatot, hogy megtermékenyülés után nagyobb eséllyel lesz rosszul reggelente, mint a fiúval várandós nőtársai. 

GettyImages-180339602

Miért születik több fiú a gazdag családokban?  

Robert Trivers és kollégája, Dan Willard közös teóriát alkottak az evolúciós biológia területén, amely nem meglepő módon a Trivers-Willard hipotézis nevet kapta. Megközelítésük talán kicsit szexistának tűnhet, mégis határozottan állítják, hogy nem véletlenül születik sokkal több fiúgyermek a jómódú családokon belül, mint lány. Ennek szerintük nagyon egyszerű oka van. 

A termékeny nők sokkal inkább vonzódnak a magas szociális státuszú férfiakhoz, akik dominánsak a kapcsolatban, és még pénzük is van, ezért ők elméleti szinten több kapcsolatot képesek kialakítani, így több utódot is vállalhatnak.

Eszerint a gyermek nemzése pusztán anyagi és nem biológiai képesség kérdése, tehát adott esetben addig csinálhatnak gyereket, amíg úgy tartja kedvük - és amíg végre fiú nem születik a kapcsolatból. 

A személyiség is befolyásol? 

Állítólag a génjeinkbe van kódolva az is, hogy egyáltalán milyen gyereket tudunk összehozni. Azoknak a férfiaknak, akiknek lánytestvérei vannak, többnyire lányuk születik, szemben azokkal, akik fiútestvérek között nőttek fel, ők ugyanis nagyobb eséllyel képesek fiúgyerek nemzésére. Ami bonyolítja ezt a végtelenül egyszerűnek tűnő helyzetet, az a nő személyisége:

minél dominánsabb jellem, annál esélyesebb, hogy fia lesz. 

Ezt a jelenséget egyébként már a gímszarvasoknál is megfigyelték, eszerint egy kifejezetten határozottnak tekinthető nőstény pontosan 60 százalékos valószínűséggel ad inkább hímnemű egyednek életet. Ennek alighanem az az oka, hogy amennyiben egy nő a férfiakra inkább jellemző tulajdonságokkal bír, az könnyedén felerősítheti a fiú születésének esélyeit. Ez egyébként fordítva is igaz: ha egy férfi személyiségjegyeinek inkább egy nőnemű lény venné hasznát, akkor azokat az apa a lány utódjába fogja tovább örökíteni. 

Kicsit árnyalva a képet, ez a megközelítés azt jelenti, hogy a szülők - nyilván nem tudatosan -  inkább azt a nemű gyereket tartják születésre érdemesnek, aki nagyobb eséllyel örökíti tovább a saját génjeiket. 

GettyImages-179654301

A fiúk többet esznek

A fentiek tükrében egy anya, aki pazar körülmények között él, több élelmet is tud biztosítani a gyerekének. Mivel a fiúgyereknek több táplálékra van szüksége a fejlődéshez, ezért kedvező körülmények között a fiú születése a valószínűbb. Ha azonban ezek a bizonyos körülmények nem ideálisak, tehát nincs pénz ételre, sok a stressz és a probléma, az anya csak kevés gyereket tud vállalni, és azok között is inkább a lányok a valószínűbbek. A fiúkra a szülők tehát magasabb arányban fordítanak nagyobb anyagi beruházást (sok társadalomban a fiúk taníttatásra is több pénzt költenek), ráadásul ilyen háttérrel ők is könnyebben találnak majd párt felnőttként, és örökítik tovább pozitív genetikai állományukat.

Ha a gyerek sikeres felnőtté válik, az voltaképpen evolúciós sikernek tekinthető. 

Átlagosan, az egész világot tekintve, minden 100 lányszületésre 109 fiúszületés jut. Ez nem tűnik nagy különbségnek, azonban nem árt figyelembe venni azt a tényt, hogy a férfiaknak alapvetően gyengébb az immunrendszerük, magasabb lehet a koleszterin-szintjük, szívbetegségekre, diabéteszre és az öngyilkosságra is hajlamosabbak, mint a nők. Ezért az anyáknak nagyobb arányban kell, hogy fiaik szülessenek, a megfelelő és egyenlő mértékű túlélés érdekében.

Forrás: BBC