Tűz keletkezett egy kétszáz négyzetméter alapterületű, három lakásból álló társasház tetőszerkezetében, Budakeszin, a Füredi László utcában hétfőn délután. A tető majdnem száz négyzetméteren égett, mindent füst borított, amikor a fővárosi hivatásos és a rózsadombi önkéntes tűzoltók kiérkeztek.

Négy vízsugárral tudták csak körbehatárolni a lángokat, így sikeresen megakadályozták, hogy a ház többi részére is átterjedjen a füst. Ennek ellenére az egyik lakás szinte elemeire leégett. A lakók szerencsére időben kijutottak, így nem esett baja senkinek. Sem embernek, sem állatnak. Pedig az utóbbiak megmenekülési esélyei sokkal kisebbek, mint a gazdáiké. 

Miért?

Mert elég nehezen tudnak szólni a tűzoltóknak, hogy helló, itt vagyunk mi is, mentsetek meg! Ennek pedig nyilvánvaló veszélye, hogy az állatok segítség híján bent ragadnak a lángoló lakásban.

El lehet ezt kerülni?

A Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat még 2015-ben létrehozott egy olyan állatmentő matricát, amely a ház/lakás ajtajára kiragasztva informálja a katasztrófa helyszínére kiérkező mentőcsapatokat a kisállatok jelenlétéről abban az esetben is, ha a gazdájuk nincs otthon. 

A budakeszi katasztrófa helyszínén két kutya, Csubi és Fifi és egy cica, Makka lakott még a gazdáikkal. Mivel mindenki otthon volt, még időben ki tudtak menekülni mindannyian. Viszont esetükben

így lett volna ez akkor is, ha a család nincs az épületben, mivel előre felkészültek az összes lehetséges katasztrófára azzal, hogy kiragasztották az állatmentő matricát.

A Pest Megyei Kutató-Mentők elnökének, Balázs Lászlónak egy tűzoltó számolt be arról, mennyire sokat segített a munkáján a vignetta.

... A lakásba való bejutás során vettem észre, hogy az ablakon van ez a matrica, amelyet a kisállatok jelzésére használtok. Mivel láttam a Facebook-on, tudtam, hogy mit szeretne jelezni. Gyorsan megkerestem a tulajdonost, hogy mi lett a kisállatokkal, szerencsére kimenekültek. Szóval számomra hatalmas segítség volt ez a matrica, abban, hogy tényleg minden élet számítson!

A lakók az állataikkal együtt Budakeszin maradtak, és egy ismerősüknél laknak, amíg a házukat újjá nem tudják építeni. Balázs László a Velvetnek azt is elmondta, hogy új matricát küldenek a családnak, az állatok pedig általuk készített nyakörveket, játékokat kapnak tőlük. Meg némi jutalomfalatot is, amiért ilyen tehetségesen átvészelték a veszélyes helyzetet.  

Érdemes tehát kihasználni minden olyan újító módszert és lehetőséget, amely nem csak rajtunk, hanem a háziállatunkon is simán segíthet. (Persze a józan ész keretein belül maradva...)