Szegény Jeremy, az Angliában élő közönséges kerti csiga alig talált párt magának. Nem az volt a baj, hogy túl válogatós lett volna, hanem technikailag nem passzolt össze egy lány csigával sem. Jeremynek ugyanis pont az ellenkező oldalra nőttek a szaporító szervei, mint kellene, így egy barátnő se jött össze. De végre valahára akadt egy olyan nőstény, aki pont ugyanolyan különleges, mint Jeremy. 

A legtöbb csigának az óramutató járásával megegyező irányba tekereg a háza, és a nemi szervük pont a fejük mellett, jobb oldalon helyezkedik el. Akadnak azonban olyan ritka példányok, akiknek éppen ellenkező irányba nő a házuk, így minden a bal oldalra kerül. Jeremy az utóbbi csoportba tartozik, ezért ha találkozik egy normális csigalánnyal, egyszerűen nem működik a dolog. Nem illenek össze, bármennyire is működik a kémia. 

Jeremy és újdonsült barátnője, Lefty a gifen. 

A Nottinghami Egyetem kutatói mindent megtettek a fiúért, hogy ne legyen magányos, és hosszas keresgélés után, végre találtak két hozzá passzoló társat. Az egyik jelölt ráadásul Angliában él, ez nem lehet véletlen. 

Az egyetemi kutatócsoport vezető genetikusa, Angus Davison elmondta a Mashable-nek, hogy Jeremy milyen fontos számukra, a segítségével kideríthetik, miért születnek magányra ítéltetett példányok. 

Meg akarjuk érteni, hogy miért ilyen ritkák a balra tekeredő csigák. És ha ez a jelenség örökölhető, milyen gének játszanak közre. Ezt csak úgy tudhatjuk meg, ha megnézzük, hogy a lányok/fiúk (hermafroditák) utódai milyen csigaházzal születnek. Ezután genetikai módszerekkel ki kell deríteni, hogy melyik DNS-kód felelős a különbségért. 

Ez a tudományos magyarázat persze Jeremyt aligha érdekli, boldog, hogy végre valahára rátalált Leftyre, az első barátnőjére. 

Ha pedig valamiért mégse jönnének össze a dolgok, Jeremynek akkor sem szabad elkeserednie, Mallorcán szintén felbukkant egy Lefty 2., ő a második a sorban.  

De addig is, sok boldogságot!

A pontosság kedvéért hozzátennénk, hogy a tüdős csigák rendjébe tartozó minden csigafaj hímnős, így Jeremynek sem igazi barátnője lett, de társa mindenképp. 

(Mashable)