Mi a hosszú élet titka? - Csak ezt ne kérdezzék tőlem!

- kérte a 102. évében járó Molnár Jánosné, amikor dunaújvárosi lakásán jártunk vendégségben. Az újságírók ugyanis legalább huszonöt éve minden alkalommal erre kíváncsiak. Etelka néni hiába mondja, hogy szerinte nincs és ő sem tudja megmondani miért tartja ilyen sokáig életben a Jóisten.

Betartottuk a feltételeket. 

Faggattuk inkább az életéről, szerelmeiről és arról is, hogy mire a legbüszkébb. Ő pedig csak arra válaszolt, amire akart. Szerencsére a találkozón ott volt a lánya Judit is, aki segített befejezni Etelka néni gondolatait. Unokája Enikő pedig interneten keresztül mesélt nekünk a nagymama életéről. 

46 éve nyugdíjas

46 éve nyugdíjas 1915. február 22-én született Dunaharasztiban. 1939-ben házasodott össze férjével Jánossal. Két gyerekük született. 1957-ben költöztek Dunaújvárosba, azóta ott él. Nyomdászként dolgozott. 1970-ben ment nyugdíjba. 100. születésnapján nagy ünnepséget rendeztek, az önkormányzat is felköszöntötte.

Tinder helyett tánciskola

Kíváncsiak voltunk arra, hogy az 1930-as években könnyebbek voltak-e az ismerkedési szokások. Etelka néni azt mondja bálokba járt, ahová az anyja is elkísérte és végig ott ült mellette. A tánciskolát nagyon szerette, ott körülrajongták a férfiak. 

Szép lány voltam, de nem egy szerelmes típus. Csak néhányszor tetszett meg valaki. Inkább a férfiak voltak oda értem. Későn mentem férjhez, már 23 éves voltam.

- tudjuk meg.

Gyerekkori barátja, János vette feleségül, akivel egy utcában laktak. Jól megértették egymást és pont. 

Egy évben született Frank Sinatraval

1915-ben még Ferenc József uralkodott Magyarországon. Abban az évben zajlott az első világháború. 1915-ben indult az első buszjárat Budapesten. Ebben az évben született még Ingrid Bergman, Frank Sinatra és Edith Piaf is.

Kis fejtörést okozott összeszámolni, hogy Etelka néni hányszoros dédnagymama. Ebben lánya Judit volt a segítségünkre. Végül kiderült: 8 dédunokája született már és mindegyikre nagyon büszke.

Családja nem tudja pontosan, van-e jelentősége, de soha nem szedett gyógyszert. Sem fájdalomcsillapítót, sem antibiotikumot. Esetleg egy fél lázcsillapítót, ha már nagyon rosszul volt. 

 84 évesen utazott unokájához Amerikába

Négy unokája közül Enikő jelenleg Amerikában él, de korábban évekig a Bergendy zenekarban énekelt. Nagymamája mindig támogatta abban, hogy azt csinálja, amit szeret. 

A nagymama vitt engem balett és zongora órákra. Neki köszönhetem a legszebb gyerekkori éveimet. Nemcsak a TV-ben nézett mindig,  hanem eljött a koncertekre is, akkor még a nagypapámmal. 

Akkor is tele volt energiával és a férfiak még mindig megnézték. Büszke voltam rá. Én fáradt voltam a kettő kicsi gyerekkel, de ő soha.

Lánya Judit elmondta, hogy Etelka néni száz éves koráig eljárt bevásárolni és minden hétvégén finom ebéddel várta a családját vendégségbe. Szeretett főzni és kézimunkázni. Az utóbbi időben azonban már kicsit gyengébb. Leginkább a televízió köti le a figyelmét. 

Ha unokái tanácsot kérnek tőle, ő annyit válaszol: "ne gondolkozz annyit drágám csak csináld a dolgodat és a jó Isten megsegít." - ezt üzeni mindenkinek, aki arra kíváncsi, hogyan kellene boldogabban élni. 

Nincs semmi titok.