Tudta, hogy vannak olyan városok a világban, ahova tárt karokkal várják az új lakókat és még fizetnek is azért, hogy odaköltözzenek az emberek? Ez a mondat jól hangzik, de sajnos csak részben igaz. 

Sajnos rögtön az elején ki kell hogy ábrándítsunk mindenkit, de nincs olyan település, ami közvetlenül azért fizetne, hogy valaki beköltözzön az adott városba. Viszont egyre több olyan hely van a nagyvilágban, ahol rendkívül kedvező feltételeket, vagy akár nagyobb pénzösszegeket, hitelcsomagokat is kínálnak azoknak, akik vállalják, hogy odaköltöznek, vagy vállalkozást indítanak a térségben.

Kaitangata, Új-Zéland

Idén nyáron ment végig az online médiában a hír, hogy van egy új-zélandi település, Kaitangata, amely aránytalanul nagy összeget, 160 ezer új-zélandi dollárt (azaz 32 millió forintot) fizet az új letelepedőknek. Mint később kiderült, ez az információ egy félreértés volt, hiszen ezt az összeget nem ajándékba adják, hanem ennyiért kínálnak teljes otthonteremtési csomagot, amit 20 százalékos önrésszel és kedvezményes hitellel lehet igénybe venni.

Kaitangata #kai #kaitangata #otago #clutha #newzealand #blackgold

Guy Holden (@guy_n_holden) által közzétett fénykép,

Mindezt azért tették, mert hirtelen megüresedett 1000 munkahely, miközben a lakosok száma 800 fő – és ezért vártak munkaerőt az ország drágább városaiból, sőt akár a tengerentúlról is.

Manitoba

Az amerikai-kanadai határ mellett található Manitoba tartományban is nagyon olcsón letelepedhetünk, ha vállaljuk a feltételeket. Az olajban gazdag vidék Pipestone nevű körzetében mintegy 10 kanadai dollárért (alig több mint 2000 forintért) lehet földcsomaghoz jutni, ami mellé egy ezerdolláros kauciót is letétbe kell helyezni, vállalva, hogy 90 napon belül otthont építünk a területen. Visszautasíthatatlan ajánlat, ugye?

Niagara Falls

A Niagara vízesés melletti Niagara Falls nevű település nagyon vonzó a turisták számára: gyakorlatilag többen látogatják a várost, mint ahányan laknak benne. Ezért a városvezetés kitalálta, hogy visszafizeti a fiatal diplomások tandíját, méghozzá oly módon, hogy ha a fiatal vállalja, hogy a belváros kijelölt környékén vesz ingatlant, akkor két éven keresztül fizetik a lakáshitel törlesztőrészleteit. Ezzel a támogatással is arra szeretnék ösztönözni a fiatalokat, hogy költözzenek Niagara Falls városába.

Detroit


Az amerikai autógyártás legendás központjában azok a bérlők és új lakástulajdonosok kaphatnak hitelt, akik valamelyik nagyvállalatnál helyezkednek el és szintén a belvárosban bérelnek vagy vásárolnak lakást. Mivel a nagyváros már hosszú évek óta anyagi problémákkal és tömeges elvándorlással küzd, a vezetés elindított egy Challenge Detroit nevű programot, amelynek célja az, hogy a megújulásra vágyó magánemberek és kalandos kedvű vállalkozók ideköltözzenek. 

Chattanooga, Tennessee

A Tennessee állambeli Chattanooga elsősorban a fiatal geekeket, vagyis tech fejlesztőket költöztet a városba a GeekMove nevű program keretein belül. A város a régió központjává szeretne válni, ezért létrehozták a Gig City-t, ami az első olyan város az Egyesült Államok nyugati részén, ahol az egész településen hipergyors sebességű internetelérést biztosítanak, ezzel is segítve a tech gurukat a fejlesztésekben.

Ön hova költözne a fenti lehetőségek közül?

Források:
BBC
Kívül Tágasabb blog