Él a Földön (egészen pontosan az Egyesült Királyságban) egy Stephen Gough nevű férfi, aki, amióta megszületett, küldetésének tekinti, hogy kellemes hőmérsékletű időben ruha nélkül kolbászoljon közterületen, akkor is, ha ez másokat - mondjuk úgy - feszélyez. Az sem vette el a kedvét, hogy eddig nettó 10 évre csukták le azért, mert erről a kiváló szokásáról semmiképp sem akart lemondani. Még a börtönben sem. 

Gough-ot emiatt elég sok atrocitás érte: érthetetlen okokból senki sem értékelte meztelen testének látványát városnézés vagy bevásárlás közben. Pedig, akárhogy is nézzük, nem ruhában fejlődött ki az emberiség. 

De akkor miért kezdtünk el öltözködni? És miért kell szerencsétlen Stephen Gough miatt (vagy helyett?) pironkodnunk? 

Talán a fagyhalál elkerülése az egyik legnyilvánvalóbb oka annak, hogy ruhában járunk. Ez mégsem igaz azonban mindenkire. A melegebb égtájakon vannak ugyanis területek, ahol nem sokat kell foglalkozni a hóesés problematikájával: az itt élő vadászó-gyűjtögető népcsoportok épp ezért nem kedvelik a bundát, sőt, semmilyen hacukát, így a mai napig meztelenül vagy lenge öltözetben flangálnak. Ebből következik, hogy

a ruha nem szükséges kelléke a túlélésnek. 

Egy 2011-es tanulmány nagyjából 170 ezer évvel ezelőttre becsüli a megható pillanatot, amikor az emberszabásúak igényt tartottak a testük takargatására. A kutatók szerint a fejtetű és a ruhában élő tetvek ebben az időszakban váltak el egymástól és lettek két külön fajjá. 

A Homo sapiens testét ekkorra már nem borította kellő mennyiségű szőr, ezért is kellett valami, ami éjjel melegített, nappal pedig megvédte őket a Nap sugaraitól. Más vadászó-gyűjtögető népek azonban (mint például a dél-amerikai tűzföldiek) gyakorlatilag a kedvüktől függően vettek magukra valamit vagy mászkáltak meztelenül. Ebből a tudósok arra a következtetésre jutottak, hogy 

nem csupán a test védelme, hanem a szemérmességünk miatt is kezdtünk el öltözködni.

Ugyan nincs rá kézzel fogható bizonyíték, a feltételezések annál erősebbek, ráadásul a szégyenérzet a mai napig igaz az emberiség 90 százalékára

Többen bizonygatják azonban, hogy a neandervölgyiek már bőven a modern ember előtt kitalálták a ruha intézményét. Ezek nagyrészt állati szőrből készült prémköpenyek voltak, és a testük 70-80 százalékát takarták. Azért csak ennyit, mert nem voltak képesek a testhezálló holmik elkészítésére, amelyet a Homo sapiens forradalmasított később, több, kisebb szőrdarab összeapplikálásával. 

A tanulmány vezető szerzője, Mark Collard azt állítja, a Homo sapiens hajlandó volt már csak azért is vadászni, hogy minél melegebb és kényelmesebb szőrre leljen. Ez a ruhaszerző képesség volt, ami miatt többek között komolyan eltért a neandervölgyi embertől: ahelyett, hogy megpróbált volna a környezetéhez alkalmazkodni, inkább vándorolt, hogy végül megtalálja és elkészítse a legmelegebb, legpuhább szőrmét a világon. (Ez amúgy a rozsomák bundája volt).

A neandervölgyiek alacsony, zömök testalkatuknak köszönhetően könnyebben alkalmazkodtak a hideghez, mint a náluk sokkal slankabb Homo sapiensek, és paradox módon talán épp ennek köszönhetik bukásukat.

Mivel ők nem voltak rákényszerítve arra (és az eszközeik sem voltak alkalmasak rá), hogy állandóan fejlesszék ruházati technikájukat, a 28 ezer évvel ezelőtt elérkezett, legutóbbi jégkorszak leghidegebb időszakait már nem bírták elviselni, és jól kihaltak. 

A modern ember viszont ekkorra már nem elsődlegesen a kialakításon dolgozott, hanem a ruha felturbózásán is. Noha azelőtt is szerették cicomázni magukat, de csak a meztelen testükre firkáltak mindenfélét, hogy jobb színben tűjenek fel a társaik előtt. A ruha megjelenése után kénytelenek voltak arra is festeni, hogy kifejezzék egyéniségüket, így az öltözékük onnantól kezdve már nem csak termikus célt szolgált. 

Idővel persze a ruha identitáskifejező, kulturális és a társadalmi normák elvárásaihoz igazodó, testi kiegészítő lett. 

Forrás: BBC