A napokban tíz fiatal látogatott az Indexbe, különböző budapesti gimnáziumok továbbtanulás előtt álló diákjai. Az utóbbi időben sok szó volt arról, hogy mennyit tud ez a generáció, ezért gondoltuk, a katasztrofális PISA-eredmény után szabadon leteszteljük őket mi is, a magunk módján:

olyan kérdésekkel, amikkel bepillantást kapunk abba, mennyire vannak tisztában a hétköznapi, felnőtt élet bizonyos dolgaival.

15 kérdést kaptak tőlünk, mindre egy-egy szám volt a válasz. Volt olyan téma, ami vastagon benne van a gimnáziumi tananyagban (irodalom, biológia, kémia, vallás, stb.), de olyan is, amihez a hétköznapi életben való jártasság volt inkább szükséges, valamint szerepeltek népszerű dolgok és személyek, amikkel-akikkel  a Velvet is rendszeresen foglalkozik, vagy ami az embereket általában érdekli.

Azért úgy tettük fel a kérdéseket, hogy számmal lehessen rájuk válaszolni, mert így egyrészt gyorsabb és egzaktabb a válaszadás, másrészt mert így a válaszokat átlagolni tudtuk az alábbi kvízjátékhoz. Sok olyan kérdés volt a tesztben ugyanis, amire a pontos választ a felnőttek többsége sem találná el, de azért valószínűleg egy részükre megközelítőleg helyes tippet adna.

Feltesszük most önnek ugyanazt a 15 kérdést, amit a diákcsapatnak is feltettük.

önnek azonban nem a valóban helyes választ kell kiválasztania!

Ebben a kvízben ugyanis kivételesen nem az a lényeg, hogy ön rendelkezik-e ezekkel az ismeretekkel. Most az a játék, hogy eltalálja-e, mit gondol egy átlagos gimnazista a világról. Túl sokat feltételez a mai fiatalokról? Esetleg alábecsüli őket? Most kiderül!

Azt próbálja meg eltalálni ebben a kvízben, hogy az egyes kérdésekre mi volt a gimnazisták átlagválasza!

A fiataloknak annyi utasítást adtuk a kérdéssorhoz, hogy „Tippelj! Nem kell túlgondolni, csak saccolj!”, és ezek után szó szerint ugyanazokra a kérdésekre kellett válaszolniuk, amiket ön alább fog látni. Hogy mik voltak a válaszaik? Próbálja meg alább eltalálni!

Tippelje meg, mit válaszoltak ezekre a kérdésekre a gimnazisták!

Sajnos nem sikerült :(
Kérjük próbálja meg újra.
Indulhat a kvíz »