Az embernek rengeteg módon okoz kellemetlenséget ez a bizonyos szempontból nagyon szép tél a szmogtól kezdve a csúszósságon keresztül a korai sötétedésig. És mostanra már valószínűleg ön is eljutott oda, hogy baromira elege van abból, hogy ezen kívül ráadásul folyton öltözködni kell.

Nyáron az ember felvesz egy nadrágot/szoknyát meg egy pólót/inget és egész napra nagyjából jól van. Télen viszont ennek sokszorosát kell felvenni, és aztán a rétegeket folyton le-fel veszegeti az ember egész nap, tekintettel arra, hogy a külső és belső hőmérséklet között akár harminc foknál is nagyobb lehet a különbség. Az ember néha úgy érzi, hogy a nap fele azzal megy el, hogy tekeri a nyakán a sálat, fűzi a bakancsát, húzza fel-le a pulóvereket.

Felmerül a kérdés: pontosan mennyi idő megy el egy átlagos téli napon öltözködésre?

Elhatároztam, hogy lemérem.

A módszerem az volt, hogy amikor reggel csörgött a vekker, az ágyban fekve fogtam a telefonom, és amikor felkeltem, beindítottam a stoppert, ugyanis azonnal magamra kellett venni legalább egy köntöst meg egy pár zoknit, merthogy reggel ugye elég hűvös van a lakásban, tekintve, hogy konvektoros fűtésem van és le szoktam tekerni éjszakára. Amikor magamra kaptam mindent, megállítottam a stoppert, ez még csak pár másodperc volt.

De innentől kezdve egész nap minden alkalommal újraindítottam az órát, amikor bármilyen ruhadarabot felvettem vagy levettem. Az összidőben benne van:

  • Minden ruhadarab a bakancstól az alsónadrágon keresztül a kabátig;
  • Este mozogni voltam, amihez nyilván sportos szerkóba kellett átöltözni, aztán meg onnan vissza. Akinek nincs ilyen esti programja, az jó 5-8 perc öltözködést megspórol;
  • Az az öltözködés is, amikor az irodából leugrottam ebédelni meg délután nassolnivalóért a kisboltba.

Az összidőben nincs benne:

  • Amikor este jártamban-keltemben bementem egy boltba/pékhez/stb. vagy felszálltam a tömegközlekedésre, és le ugyan nem vetkőztem, de a kesztyűt ilyenkor is le kell venni, el kell rakni, kapucni le, cipzár kinyit, stb. Ez is eltart valamennyi ideig, de ezt nem vettem bele a mérésbe.
  • A ruhák elővételével és gondos elpakolásával töltött idő nagy része sincs benne az összidőben. Ugyanis egész nap rohantam és este széthagytam a ruhákat a szobában.
  • Valószínűleg mosni is többet kell télen, merthogy több ruhát hordunk. De az alábbi adatban a mosás egyáltalán nincs benne, csak az öltözködés.

Na szóval akkor mit mutatott a stopper éjfélkor, miután az esti zuhanyt követően felvettem a pizsamámat? Azt, hogy:

00:28:10.2

Az eredményt nem nulláztam le a telefonomon, úgyhogy fotó is van róla:

Azaz a tegnapi napon huszonnyolc percig, tíz másodpercig és két tizedmásodpercig, azaz majdnem fél óráig semmi mást nem csináltam, csak ruhadarabokat vettem elő, fel meg le. Lehet, hogy önnek még több ideje megy el az öltözködéssel, lehet, hogy valamivel kevesebb, de elég érdekes belegondolni, hogy ez egy héten három és fél órát jelent. Még érdekesebb, ha kiszámoljuk, hogy ha a három téli hónap 90 napját számítjuk, akkor ez azt jelenti, hogy én

egy komplett télen 45 órát öltözködöm, ami három óra híján két nap.

Mit gondol, ön is öltözködik ennyit egy átlagos téli napon?

Nyilván nyáron is tölt valamennyi időt az ember öltözködéssel, de ennél biztosan drasztikusan kevesebbet, valószínűleg nem több, mint a felét – esetleg júliusban majd lemérjük azt is.